Kickstart Cultuurfonds geeft 1 miljoen euro aan 22 muziekpodia

Zes toekenningsrondes achter de rug: al 7,2 miljoen euro naar 187 culturele instellingen

Goed nieuws voor 22 muziekpodia! Kickstart Cultuurfonds heeft bekendgemaakt ruim 1 miljoen euro aan 22 muziekpodia te doneren. Onder hen zijn Paradiso in Amsterdam (100.000 euro), De Meester in Almere (22.000 euro), Bimhuis in Amsterdam (63.620 euro) en De Pul in Uden (37.475 euro).

Komende week, van 14 tot en met 18 september, krijgen muziekpodia nog een laatste keer de kans om een aanvraag in te dienen bij Kickstart Cultuurfonds – mits zij dat nog niet eerder deden. Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation, in samenwerking met diverse andere private fondsen.

Al 7,2 miljoen euro naar 187 culturele instellingen

Op www.kickstartcultuurfonds.nl verschijnt elke week een overzicht van de toekenningen. Daar is ook te zien welke categorieën op welk moment een aanvraag kunnen doen. Er zijn nu zes (van in totaal twaalf) toekenningsrondes achter de rug, waarin theaters, concertzalen en poppodia, theaterproducenten en musea een aanvraag konden doen. Al 187 culturele instellingen kregen goed nieuws. Zij ontvangen samen een bedrag van 7,2 miljoen euro.

Een greep uit de muziekpodia die een bijdrage krijgen:

Ruim 22.000 euro voor De Meester in Almere

Melissa Duijn, coördinator: “Door deze bijdrage kunnen wij ons huidige (te hoge) podium vervangen door een modulair podium. Dit zorgt er niet alleen voor dat wij onze huidige capaciteit verhogen van 25 naar 60/70 bezoekers maar ook dat de beleving van zowel de bezoeker als de artiest verbetert en de mogelijkheden van onze zaal worden verruimd. Ons huidige podium is 1,5 meter hoog, dit is te hoog om te programmeren voor kinderen of voor zittend publiek. Met het modulaire podium is deze mogelijkheid er wel. Kortom een meerwaarde voor heel Almere!”

Ruim 63.000 euro voor Bimhuis in Amsterdam

Het baanbrekende jazzpodium Bimhuis heeft deze herfst en winter 78 concerten op het programma, die alleen uitgevoerd kunnen worden met een aantal aanpassingen in het kassasysteem, met verduidelijking van de bewegwijzering/signing en met investeringen in extra personeel. Ook is er aandacht voor de publieksbeleving, door de aankleding en sfeer te optimaliseren. Het Bimhuis is gevestigd in Muziekgebouw aan het IJ, dat deze ronde ook een donatie van Kickstart Cultuurfonds ontvangt. Beide projecten zijn mooi complementair aan elkaar.

Ruim 37.000 euro voor De Pul in Uden

Na een proefperiode deze zomer heropent Poppodium De Pul in september in aangepaste vorm. In de grote zaal wordt een verhoging gecreëerd, er worden inklapbare stoelen en tafels aangeschaft, er worden met trussen en doeken looproutes aangebracht in de publieksruimtes, het kleedkamergebied wordt verruimd en er wordt extra beveiliging ingehuurd. De Pul bereikt doorgaans zo’n 20.000 bezoekers per jaar. Met deze aanpassingen, mede mogelijk gemaakt door Kickstart Cultuurfonds, kan het podium 40% van de reguliere capaciteit realiseren.

“Uden is met name in de eerste fase van de coronacrisis zwaar getroffen. Door deze bijdrage van het Kickstart Cultuurfonds kunnen wij op een zo ‘normaal-als-mogelijke’ manier bijdragen aan een stukje troost en geluk voor onze bezoekers, door een afwisselende programmering, in een gezellige en sfeervolle setting”, aldus Gijs de Louw, directeur Compass Uden (poppodium De Pul).

100.000 euro voor Paradiso in Amsterdam

Paradiso heeft deze zomer geëxperimenteerd met verschillende programmavormen. Inmiddels is aan de hand van 3D-tekeningen bepaald wat de beste opstelling is, en heeft de zaal een capaciteit van 260 zittende bezoekers. Maar er was meer nodig:

Geert van Itallie, algemeen directeur Stichting Paradiso Amsterdam, vertelt: “De toekenning van het Kickstart Cultuurfonds stelt Paradiso instaat om onder andere publieksbegeleiders in te zetten tijdens de concerten en de horecavoorzieningen beter in te richten. Daarmee dragen we bij aan een fijne en veilige ervaring voor onze bezoekers. Het zijn natuurlijk geen feestelijke tijden voor Paradiso. Zo moeten we noodgedwongen afscheid nemen van collega’s. Tegelijkertijd zijn we erg dankbaar dat we door deze bijdrage toch kunnen investeren in de concertbeleving en veiligheid van onze bezoekers.”

Over Kickstart Cultuurfonds Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Zij werken sinds 2012 samen in het Blockbusterfonds en hebben opnieuw de handen ineen geslagen. Met het nieuw opgerichte – en tijdelijke – Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.