Nieuws uit Alkmaar en de regio!
Nieuws uit Alkmaar en de regio!

11,3 procent minder schuurinbraken in Noord-Holland

In Noord-Holland waren er van oktober 2020 tot en met maart 2021 in totaal 11,3 procent minder schuurinbraken dan dezelfde periode een jaar eerder. Op landelijk niveau nam het aantal inbraken juist toe met 12 procent. Het vaakst werd ingebroken in Amsterdam, Zaanstad en Velsen. Dit en meer blijkt uit Nationale Politiedata die Independer in kaart heeft gebracht. 

3 gemeenten goed voor de helft van de inbraken

Afgelopen winter werd er in Noord-Holland 914 keer ingebroken in schuren, boxen en garages. De helft van deze inbraken zijn te herleiden naar slechts 3 van de 47 Noord-Hollandse gemeenten. Van oktober tot en met maart werden de meeste incidenten gemeld in Amsterdam (357), Zaanstad (56) en Velsen (52.)

Op Texel kon men afgelopen winter juist opgelucht ademhalen. In deze Noord-Hollandse gemeente werd namelijk geen enkele melding gedaan van een inbraak in een schuur. Meer inbraakinformatie per gemeente in Noord-Holland is te lezen op https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/overzicht-schuurinbraken-winter-2020-2021.

Inwoners van Enkhuizen meeste risico

In grote gemeenten wordt logischerwijs vaker ingebroken dan in kleinere. Om het risico op een inbraak te bepalen, is het daarom ook nuttig om ook het aantal schuurinbraken af te wegen tegen het aantal huishoudens in een gemeente. 

Per huishouden blijken inwoners van Enkhuizen het meeste risico te lopen op een schuurinbraak. De kans op een schuurinbraak is hier 160,9 procent groter dan landelijk gemiddeld. De top 5 Noord-Hollandse gemeenten met het grootste risico op een inbraak in een schuur, box of garage is als volgt:

  1. Enkhuizen (+160,9 procent)
  2. Heemskerk (+125,3 procent)
  3. Velsen (+98,2 procent)
  4. Heemstede (+57,6 procent)
  5. Beverwijk (+49 procent)

Inboedelverzekering dekt inbraak  

Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. ,,Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet.” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”