Nieuws uit je eigen regio!
Nieuws uit je eigen regio!

Bij- en omscholing steeds populairder in Noord-Holland

Noord-Hollanders maken steeds vaker gebruik van een kredietregeling om bij- en omscholing te financieren. Vorig jaar ontvingen inwoners van het postcodegebied 1000-1999, dat vooral in Noord-Holland valt, 31,7% meer levenlanglerenkredieten dan twee jaar daarvoor. Dit blijkt uit onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius, dat cijfers over de levenlanglerenkredietregeling opvroeg via een Wob-verzoek bij DUO.

Nederlanders die geen recht (meer) hebben op gebruikelijke studiefinanciering, kunnen sinds 2017 beroep doen op het ‘levenlanglerenkrediet’. Het krediet biedt kansen aan Nederlanders die op latere leeftijd willen doorleren op mbo-, hbo- of wo-niveau.

Relatief veel Noord-Hollanders ontvangen leerkrediet
Noord-Hollanders maken relatief vaak gebruik van de regeling: in postcodegebied 1000-1999 werden in 2020 in totaal 24,6 kredieten toegekend per 10.000 inwoners. Dit aantal ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 20 kredieten per 10.000 inwoners.

Alleen in de regio Groningen, Noord-Drenthe en Noord-Friesland (postcodegebied 9000-9999) ontvingen inwoners in 2020 meer leningen: 26,1 per 10.000 inwoners. Dit komt mogelijk door het beperkte aantal vacatures in het noorden van het land. Door om- en bijscholing vergroten werkzoekenden hun kansen op de arbeidsmarkt.

Steeds meer Nederlanders willen doorleren
In 2021 nam de populariteit van het levenlanglerenkrediet verder toe: in de eerste helft van het jaar ontvingen namelijk al 14.651 Nederlanders een levenlanglerenkrediet. Het aantal verstrekte leningen lag hiermee al bijna op het niveau van heel 2020, toen ruim 16.000 Nederlanders het krediet ontvingen.

Vaakst krediet voor hbo-studies
Vorig jaar gebruikten Nederlanders het levenlanglerenkrediet het vaakst om een hbo-studie (73%) te bekostigen. Om- en bijscholers willen opvallend minder vaak een studielening voor een wo-studie (24%) of mbo-bol opleiding (3%).

Meer informatie over het onderzoek en het aantal toekenningen per regio is te vinden op: https://www.laudius.nl/levenlanglerenkrediet