Nieuws uit Alkmaar en de regio!
Nieuws uit Alkmaar en de regio!

Bovenmolen G genomineerd voor VriendenLoterij Molenprijs

‘We hebben de stemmen en de geldprijs hard nodig’

Bovenmolen G in Schermerhorn is één van de vijf genomineerden voor de landelijke molenprijs. Eigenaar de Schermer Molens Stichting is heel blij met de nominatie, vooral vanwege de geldprijs die is te winnen, € 75.000,-. Dit geld is hard nodig om de afgebroken wiek te herstellen, evenals de schade die aan de kap is ontstaan door de breuk van de roede.

De Molenprijs is een samenwerking van de VriendenLoterij en de vereniging De Hollandse Molen. Om de prijs te winnen moeten zoveel mogelijk mensen stemmen op Bovenmolen G. Dit is de eerste molen aan de Molendijk bij Schermerhorn bewoond door Fred Oudejans, de beheerder van de Museummolen. De voor het herstel van deze molen te winnen hoofdprijs is € 75.000,- en iedere stem levert sowieso één euro op.

Op 8 september 10.00 uur is de stemcampagne van start gegaan. Bij de gehavende molen in Schermerhorn bracht de Alkmaarse burgemeester en portefeuillehouder erfgoed en cultuur Anja Schouten de eerste stem uit. Natuurlijk voor Bovenmolen G, zegt de burgemeester enthousiast. We hopen dat alle inwoners die zich betrokken voelen bij de molens gaan stemmen. Door mee te stemmen zorg je er niet alleen voor dat de molenprijs naar de Schermer gaat maar toon je ook je betrokkenheid bij deze roemruchte molen. In het verre verleden zorgde deze molen en vele met hem voor droge voeten. Een thema waar we sindsdien nog steeds of misschien wel weer dagelijks mee bezig zijn.  De molens zijn toch van ons allemaal?

De bestemming voor de hoofdprijs is duidelijk. Bovenmolen G is de enige overgebleven bovenmolen van een grotendeels verdwenen molengroep tussen Schermerhorn en Ursem en diende oorspronkelijk voor het droogmalen van de Schermeer. Op 6 juli dit jaar brak tijdens een stevige en vlagerige wind de roede van Bovenmolen G doormidden en brak één van de wieken af. Ook de kapconstructie is flink beschadigd, gebroken heklatten staken als cocktailprikkers door het riet. Samen met herstelwerk aan de bovenas en de nokbalk lopen de kosten in de richting van een ton en de verzekering dekt deze kosten niet.

Stemmen kan op molenprijs.nl/BovenmolenG. Dit kan tot 1 oktober 12.00 uur. De prijsuitreiking is op woensdag 13 oktober.