Nieuws uit Alkmaar en de regio!
Nieuws uit Alkmaar en de regio!

Eikenprocessierups in Eiken Boekelermeer en Oosterhout te Alkmaar

Op verschillende locaties verspreid over de gemeente is de Eikenprocessierups aangetroffen. Deze week wordt gestart met de bestrijding. Daarnaast worden maatregelen genomen om voortplanting te voorkomen.

Bestrijding Eikenprocessierups

Een gespecialiseerd bureau gaat volgende week aan de slag met de bestrijding van de Eikenprocessierups. Omdat (brand)haren van de Eikenprocessierups tot gezondheidsklachten kunnen leiden, zijn de bomen herkenbaar gemarkeerd met een lintje aan de boom. De overige Eiken in gemeente Alkmaar worden nauwlettend in de gaten houden. 

Preventieve maatregelen

Ook worden feromoonvallen geplaatst op verschillende Eiken in de gemeente Alkmaar. De vallen zijn milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de omgeving. Het lokmiddel in feromoonvallen lokt de mannelijke Eikenprocessievlinders in de val. Hierdoor kunnen de vrouwtjes niet bevrucht worden en geen eitjes leggen in de Eiken. 

Biodiversiteit helpt natuurlijke bestrijding

In Alkmaar wordt al jaren geïnvesteerd in het vergroten van de biodiversiteit. Bijvoorbeeld door het planten van bloemrijke bermen. Bloemen, planten en struiken trekken insecten aan. Sommige van deze insecten zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Daarnaast trekken de insecten vogels aan, die ook de eikenprocessierups opeten.

Eikenprocessierups herkennen en melden

De jonge rupsen hebben een oranje kleur. Als ze volgroeid zijn, verandert de kleur in grijsgrauw met lichtgekleurde zijden. De eikenprocessierupsen leven in groepen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten. De nesten bestaan uit een dicht spinsel. Vanuit hun nesten gaan de rupsen in processie op zoek naar voedsel: de eikenbladeren. Treft u de rups in een Eik aan? Maakt u dan een melding via www.stadswerk072.nl.

Eikenprocessierups en gezondheidsklachten

Op de site van de GGD Hollands Noorden (www.ggdhollandsnoorden.nl) vindt u meer informatie over gezondheidsklachten die de haren van de rups kunnen veroorzaken en wat u moet doen als u klachten heeft.