Nieuws uit Alkmaar en de regio!
Nieuws uit Alkmaar en de regio!

Het immuunsysteem en bottenboullion

Wellicht zul je vast nog herinneren: als je vroeger griep had, werd er bottenbouillon voor je gemaakt, met name kippenbouillon.

Dat was niet voor niets. Vaak knapte je binnen een paar dagen weer op.

Er zijn honderden onderzoeken die stellen dat de botten van vooral biologisch-dynamisch gehouden dieren (niet de kiloknallers) een enorme hoeveelheid helende en versterkende stoffen bevat. Laat de botten 24-48 uur pruttelen in een gewone pan of geavanceerde slowcooker met water en je hebt heerlijke, genezende bouillon. Er zijn tientallen recepten voor het opleuken van die bouillon met groenten en kruiden, tot whisky aan toe.

Het is niet alleen goed tegen de griep.

Bottenbouillon versterkt je darmen, je immuunsysteem, je gewrichten en nog veel meer. Het helpt o.a. de chemische stoffen waarmee we overladen worden, je lichaam uit te krijgen. De ruimte is te weinig om alle voordelen en ingrediënten van bottenbouillon hier op te sommen.

Maar toch een paar: in bottenbouillon zitten vele aminozuren (glycine, proline en hydroxyproline, asparaginezuur, glutamine, serine, threonine, alanine, arginine, valine, isoleucine, leucine, tyrosine en fenylalanine), vitaminen (o.a. A, D, E en K), mineralen (fosfor, zwavel, calcium, kalium, ijzer, mangaan, zink, koper, kobalt, fluoride en selenium), eiwitten (o.a. collageen), essentiële vetzuren en nog vele andere wonderlijke lichaamseigen stoffen. Al deze stoffen helpen je gezondheid te ‘boosten’ en vooral je immuunsysteem in topconditie te krijgen.

Wist je dat wereldwijd duizenden topchefs in toprestaurants hun eigengemaakte bottenbouillon gebruiken als basis voor al hun sauzen, soepen , gerechten, e.d.? Die zullen echt geen bouillonblokjes gebruiken.Het is ook honderdmaal krachtiger dan elk ander voedingsmiddel voor het remmen van de groei van tumoren. Het blijkt ook het immuunsysteem aanzienlijk te versterken en is een effectieve natuurlijke remedie voor het bestrijden van verkoudheids- en griepvirussen…..Als je nu zelf bouillon maakt, in zo’n mooie 6 liter slowcooker, vries dan een deel in in blokjes, dan hoef je nooit meer bouillonblokjes te gebruiken.Bottenbouillon, met al die tientallen lichaamseigen stoffen, is veel slimmer dan menig virus.

Bron: Jack van Dijk – Gezondheids/voedings deskundige.