Nieuws uit je eigen regio!
Nieuws uit je eigen regio!

Hoe werkt de CoronaCheck-app die je straks nodig hebt om door Europa te reizen?

De CoronaCheck-app moet voor miljoenen gevaccineerde óf geteste Nederlanders het toegangsbewijs worden voor een buitenlandse vakantie. Hoe werkt dat digitale ‘gele boekje’? 

Demissionair minister Hugo de Jonge zal het vandaag met een glimlach presenteren: het Digitale Corona Certificaat (DCC) dat op te vragen is via de CoronaCheck-app. Met die QR-code moeten straks de bezorgde blikken van Europese grenswachten omslaan in een vriendelijk gebaar: Welkom, Nederlandse toerist, geniet van uw vakantie! Maar de minister weet ook: achter zijn glimlach gaan lange uren van Europese overleggen, technische complicaties en privacyproblemen schuil.

Wat is de CoronaCheck-app?
Een gratis app van de Rijksoverheid, te downloaden op de meeste smartphones. Zo’n 800.000 Nederlanders hebben hem al: die gebruikten hem tot nu toe om het resultaat op te halen van hun coronatest en zo toegang te krijgen tot evenementen als het EK-voetbal. Vanaf vandaag is er een nieuwe versie van de app en kun je hem ook gebruiken om te laten zien dat je gevaccineerd bent of dat je al corona hebt gehad. Wie de app al op zijn telefoon heeft, moet hem (laten) updaten. Vanaf 1 juli kan de app worden gebruikt om mee naar het buitenland te reizen. Althans: binnen de EU is na heel veel vergaderen afgesproken dat de QR-code die je met de app kunt maken als ‘toegangsbewijs’ wordt geaccepteerd.

Hoe werkt de app?
De app heeft drie functies. Wat nu al kan: je laat je testen voor een evenement en kunt dan (na een negatieve test) via een aantal tussenstappen een QR-code ophalen in de app. Die wordt dan bij binnenkomst bij het evenement gescand. Na 1 juli kunnen ook vakantiegangers binnen de EU een gratis coronatest laten afnemen voorafgaand aan hun reis en het resultaat ophalen in de app.

Wat nieuw is: wie gevaccineerd is, kan straks ook zo’n QR-code ophalen. De app legt contact met de database van GGD en RIVM. Daarin staat genoteerd wie al een prik heeft gehad en wie dus een Digitaal Corona Certificaat kan krijgen. Daarvoor moet je inloggen met je DigiD. Je kunt dan aan de grens aantonen dat je gevaccineerd bent.

Complicerende factor: sommige landen laten iedereen binnen die één prik heeft, andere landen geven pas toegang twee weken na de tweede vaccinatie. Daarom geeft de app voor internationale reizen meer privacy prijs: behalve de QR-code is ook te zien hoeveel vaccins je hebt gehad, van welke type en wanneer. Wie dus op vakantie gaat, moet nog steeds de regels van het land van bestemming goed controleren. De verwachting is vooralsnog dat veel toeristische landen al toegang geven na één prik.
Ook nieuw in de app: wie al corona heeft gehad en daar een officieel herstelbewijs van heeft, kan dat vanaf volgende week ook ophalen in de app en gebruiken als toegangsbewijs.

BRON: AD.nl