Nieuws uit Alkmaar en de regio!
Nieuws uit Alkmaar en de regio!

Kabinet trapt op de rem en komt met nieuwe maatregelen

Gezien de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen, grijpt het demissionaire kabinet in. Horecagelegenheden moeten vanaf zaterdag om middernacht dicht. Dit betekent dus dat het nachtleven weer op slot gaat. Ook gaat er een ‘placeringsplicht’ gelden bij evenementen en in de culturele sector.

Vrijdagavond 9 juli was er opnieuw een persconferentie. Dit naar aanleiding van de snel stijgende besmettingen, wat komt door de zeer besmettelijke deltavariant. Het Outbreak Management Team (OM) bracht een spoedadvies uit vanwege de situatie. Op basis van dat advies heeft het demissionaire kabinet besloten om de teugels weer wat aan te trekken. Bij het invoeren van de verscherpingen is gekeken naar maatregelen voor de plekken waar de meeste besmettingen ontstaan. “Niet leuk, wel noodzakelijk”, aldus demissionair premier Mark Rutte.

Concreet betekent dit het volgende. Vanaf zaterdag 10 juli om 06:00 uur geldt:

Discotheken en nachtclubs moeten de deuren sluiten.

Horecagelegenheden moeten om middernacht de deuren sluiten. Tussen 00:00 en 06:00 uur mag de horeca niet open.

Er is geen entertainment meer toegestaan bij horecagelegenheden. Er mogen dus geen grote schermen meer worden opgehangen en live optredens mogen ook niet meer.

Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de 1,5 meter-regel mogelijk was, op pauze tot en met 13 augustus 2021.

Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten zijn toegankelijk, maar wel moet iedereen een vaste zitplaats hebben en op 1,5 meter afstand van elkaar zitten.

Bij gebruik van Testen voor Toegang kan bij evenementen en de culturele sector extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.

Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur.
Deze maatregelen gelden tot en met 13 augustus. Dan vindt er een ‘weegmoment’ plaats, waarbij gekeken wordt of de verscherpte maatregelen weer losgelaten kunnen worden.