Nieuws uit je eigen regio!
Nieuws uit je eigen regio!

Kleinste stijging autobezit in Noord-Holland

Tussen 2005 en 2020 is in Noord-Holland het autobezit per huishouden toegenomen met 5,3%. De provincie heeft hiermee de minst sterke stijging van heel Nederland. In vier gemeenten binnen Noord-Holland nam het aantal auto’s per huishouden zelfs sterk af. De sterkste daling was te zien in Diemen: hier hadden huishoudens zelfs gemiddeld 17,8% minder auto’s. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente CBS-data. 

Grootste toename autobezit in Beemster

In Noord-Holland zijn er grote verschillen per gemeente, wat autobezit per huishouden betreft. In de gemeenten Diemen (-17,8%), Amsterdam (-4,4%), Amstelveen (-2,6%) en Ouder-Amstel (-2,5%) nam het aantal auto’s per huishouden de afgelopen 15 jaar af.

In de overige gemeenten binnen de provincie nam het aantal auto’s per huishouden juist toe. De afgelopen 15 jaar was de grootste stijging in het autobezit te zien in Beemster. Hier nam het aantal auto’s per huishouden toe van 1,05 naar 1,26 (+19,3%). Ook in Hollands Kroon (+18,6%) nam het aantal auto’s op de oprit sterk toe.

Minste auto’s in Amsterdam

In Noord-Holland hebben huishoudens gemiddeld 0,79 auto’s op de oprit staan. Dit zijn er 16,8% minder dan het landelijke gemiddelde van 0,96 auto’s per huishouden. In Amsterdam heeft men – gemiddeld gezien – de minste auto’s. Per huishouden staan hier gemiddeld 0,44 auto’s op de stoep: meer dan de helft minder dan het landelijk gemiddelde (-54,2%). De hoge aantallen zijn deels te verklaren door het relatief grote aantal eengezinshuishoudens en de korte afstand die inwoners hier afleggen voor basisbehoeften zoals supermarkten.

In Blaricum heeft men juist relatief de meeste auto’s: 1,3 per huishouden. Dit zijn er 35,9% meer dan het landelijk gemiddelde. Ook in Beemster (+31,7%), Opmeer en Koggenland (beide +31,4%) staan bovengemiddeld veel auto’s op de oprit.

Meer informatie over het autobezit per gemeente is te lezen op https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/toename-autobezit