Nieuws uit Alkmaar en de regio!
Nieuws uit Alkmaar en de regio!

Koninklijke Horeca Nederland ‘not amused’

Te weinig beweging in loslaten maatregelen

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge hebben een pas op de plaats gemaakt. De beperkingen voor de horeca zoals het sluiten tussen 00:00 en 06:00 uur, geen entertainment, placeren op 1,5 meter afstand en het sluiten van de dansvloer, blijven in ieder geval tot 20 september gelden.

Koninklijke Horeca Nederland is ‘not amused’: ‘Wéér wordt de datum voor normaal ondernemen verder vooruitgeschoven, terwijl hier geen aantoonbare medische noodzaak voor is. Wederom geeft het kabinet een brevet van onvermogen af aangaande het handelen in deze crisis.’

KHN vindt het onacceptabel dat de rekening van een zwalkend en risicomijdend overheidsbeleid opnieuw bij de horeca wordt neergelegd en de maatregelen de horeca blijven beperken. Zo lang de beperkingen voor de horeca blijven gelden is het dan ook ondenkbaar dat de steunmaatregelen per 1 oktober worden stopgezet; aanvullende steun is cruciaal.

Na 20 september mogen de 1,5 meter en de andere restricties worden losgelaten, mits de cijfers daar aanleiding toe geven. Voor alle horeca wordt het verplicht om met coronatoegangsbewijzen te werken als er plaats is voor 75 of meer bezoekers. Dit heeft als gevolg dat mensen die naar de horeca willen volgens die regel gevaccineerd, genezen of negatief getest moeten zijn en dit moeten kunnen aantonen in de coronacheck-app. Een flinke achteruitgang, die niet strookt met de principes van gastvrijheid. De horeca is tenslotte de huiskamer van de samenleving waar iedereen welkom is.

Het feit dat de sector ‘clubs & nightlife’ helemaal dicht moet blijven tot in ieder geval 1 november stuit KHN tegen de borst. Daarvoor spant de brancheorganisatie een kortgeding aan tegen de Staat.

Ook de uitgaanshoreca (kroegen/cafés) wordt, met een sluitingstijd van 00.00 uur en het niet meer kunnen gebruiken van testen voor toegang, ongemeen hard geraakt.

KHN: ‘Een deel van de horeca wordt nu opnieuw opgeofferd en de maatregelen worden ingezet als middel om de vaccinatiegraad te verhogen, terwijl we zorgtechnisch de goede kant op gaan. Het is onacceptabel dat de horeca hiervoor ‘gebruikt’ wordt en de principes van gastvrijheid en ondernemen hiermee in gevaar komen.’

KHN blijft de komende weken inzetten op het zo snel mogelijk loslaten van de restricties en gaan opnieuw in gesprek met het kabinet over aanvullende financiële compensatie vanaf 1 oktober 2021. ‘Zo lang de maatregelen tot ver in het vierde kwartaal worden voortgezet, blijft steun tot minimaal eind van het jaar hard nodig. Ook moet er worden gekeken naar een oplossing voor de oplopende schuldenberg voor horecabedrijven die nog steeds niet volledig mogen exploiteren.’