Nieuws uit Alkmaar en de regio!
Nieuws uit Alkmaar en de regio!

Lachgas gebruiken en verhandelen wordt in Alkmaar verboden

ALKMAAR – Dinsdag 18 mei 2021 werd tijdens de commissievergadering van de gemeente besloten dat het beruik van Lachgas en het verhandelen verboden wordt in Alkmaar. De raad moet het besluit nog wel bekrachtigen, maar geen enkele partij is tegen een opname van het verbod in de lokale wetgeving.

In Alkmaar ontstond er in 2018 ophef omdat er in een feesttent tijdens Alkmaar Ontzet lachgas werd verkocht en gebruikt. Dit was toen nog legaal. Toch besloot de gemeente verkoop en gebruik tijdens bepaalde feestdagen te verbieden. Daarna volgden steeds meer gemeenten. Alkmaar is de zoveelste Nederlandse stad die een landelijk verbod niet wil afwachten.

In maart meldde NOS dat ongeveer de helft van de gemeenten het verbod al heeft opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In sommige gevallen geldt het verbod in de hele gemeente, in andere gevallen alleen in bepaalde wijken.
Veel gemeenten ervaren overlast van de drugs waarbij je via een ballon lachgas inhaleert en zo gaat ‘spacen’ en je licht in je hoofd voelt. Er wordt steeds meer duidelijk over de schadelijkheid van het spul, met name bij jongeren, die de drug de afgelopen jaren steeds vaker gebruikten.