Alkmaar luidt met Karsu het Hollandse kaasmarktseizoen in op 31 maart

De Kaasmarkt luidt op vrijdag 31 maart met de eerste markt van het land het Hollandse kaasmarktseizoen in. De eeuwenoude Alkmaarse Kaasmarkt heeft een unieke rol in het uitdragen en behouden van de traditionele kaashandel. Met het luiden van de kaasbel om 10.00 uur door zangeres Karsu gaat het seizoen van start. De leden van het 430 jaar oude Kaasdragersgilde laten een seizoen lang hun kennis en kunde van het kaasdragersvak zien onder leiding van Kaasvader Willem Borst.

Kaasmarkt

Burgemeester Anja Schouten is trots op de traditie: “Met de opening van het landelijke seizoen door de Kaasmarkt laat Alkmaar zien dat ze waarde hecht aan haar tradities. Het luiden van de bel is het startschot voor een drukbezocht evenement dat kenmerkend is voor de stad. Met Karsu als eerste belluider hebben we de eer om een internationale ster te verwelkomen die zich met hart en ziel inzet voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije.”

Eerste belluider

Aan zangeres, columnist en 24Kitchen-chef Karsu de eer om het landelijke kaasmarktseizoen te openen. Als zangeres is ze wereldwijd bekend om haar unieke mix van pop, jazz en Turkse muziek. Ze trad op in meer dan twintig landen over de hele wereld en heeft haar eigen programma Karsu’s Turkse Keuken op de kookzender 24Kitchen. Haar eerst kookboek Karsu’s Kitchen is op nummer 1 binnengekomen in de Bestseller 60. Karsu, die veel familieleden heeft verloren tijdens de aardbeving in Hatay, schenkt de winst van haar kookboek aan de slachtoffers.

“Alkmaar is voor mij een van de mooiste steden van Nederland, ik was gefascineerd door de historische gebouwen, knusse straatjes, prachtige grachten en de chille mensen. Het is een eer om de eerste Kaasmarkt van Nederland te openen”, aldus Karsu.

Bewoners van gemeente Alkmaar zetten zich sinds het voltrekken van de ramp in voor inzamelingsactiviteiten. Bij Eethuis Bodrum stond een rij Alkmaarders voor de deur om hun lokale actie te steunen. Gemeente Alkmaar stort per bewoner €1.- op Stichting Giro 555 om de hulpverlening in de rampgebieden te ondersteunen.