Alkmaars Historisch Café: Feest in Alkmaar! Vorstelijke bezoeken aan de stad in de zestiende tot achttiende eeuw

Uitbundige banketten op het stadhuis, balletten in Franse stijl en kleurrijke processies door de stad; in het Alkmaar van de zestiende tot achttiende eeuw was dat geen uitzondering. De stad was vaak het internationale middelpunt van spectaculaire feesten. Kosten noch moeide werden gespaard om het vorsten, graven en stadhouders zo goed mogelijk naar de zin te maken en Alkmaar op de kaart te zetten als een stad van internationaal belang. De Graaf van Leicester, één van de meest beroemde gasten die Alkmaar in 1585 en 1586 ontving, schreef zelfs naar zijn Koningin Elizabeth van Engeland hoe buitengewoon hartelijk hij was ontvangen door het Alkmaarse volk.

Bram van Leuveren is historicus aan de Universiteit Leiden. Aan de hand van historische bronnen uit de omvangrijke collectie van het Regionaal Archief Alkmaar neemt hij ons in zijn lezing-workshop mee naar de feeststad van weleer. Waarom waren deze feesten zo belangrijk voor Alkmaar? En hoe ga je als historicus te werk met bronnen uit de zestiende tot achttiende eeuw? Hoe ontcijfer je een kriebelig handschrift? En hoe ga je om met burgemeesters die in hun kronieken niet de volledige waarheid over hun ontvangsten van hooggeplaatste gasten vertelden? Dichter bij de spectaculaire festiviteiten in Alkmaar kun je waarschijnlijk niet komen!

De bronnen zullen tijdens de lezing opgesteld staan. Een unieke kans om eeuwenoude kronieken van Alkmaarse bestuurders, financiële afschriften en brieven van deelnemers aan de festiviteiten eens van dichtbij te bekijken. Na afloop is er mogelijkheid om aan te sluiten bij een rondleiding achter de schermen van het archief. In de depots die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek.

Alkmaars Historisc Café
Deze lezing wordt u aangeboden van uit het Alkmaars Historisch Café, een samenwerkingsverband bestaande uit het Regionaal Archief Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, de Vrienden van de Grote kerk, de Historische vereniging Alkmaar, Erfgoed Alkmaar en Bibliotheek Kennemerwaard.

De lezing van maandag 22 mei begint om 11:00 uur en vindt plaats in het Regionaal Archief Alkmaar, aan de Bergerweg 1. Tickets kosten € 7,50 en zijn alleen online te bestellen via de website van Bibliotheek Kennemerwaard: https://bit.ly/FeestinAlkmaarlezing. Voor abonnees/leden en vrienden van de Historische Vereniging Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar, de Bibliotheek Kennemerwaard en de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk geldt een gereduceerd tarief van € 5,00.