Alkmaar · 4 juli 2024

Amal neemt voortaan de nachtbus van Alkmaar naar Langedijk

Reizigers tevreden over openbaar vervoer in Noord-Holland

Vanaf zaterdag 27 juli  is het eindelijk zo ver: dan rijdt er tussen Alkmaar en Den Oever een nachtbus. De nachtbus rijdt drie keer per nacht van zaterdag- op zondagnacht. Het unieke is dat de bus ook de dorpskernen van voormalig Langedijk aan doet. Dat is niet eerder gebeurd. Uitgaanspubliek uit dat gebied is altijd veroordeeld tot een eind fietsen, een dure taxi pakken of met iemand meerijden die de BOB is. Amal Vaartjes (23) uit Oudkarspel is één van de jongeren die zeker gebruik gaat maken van de nachtbus. Naast haar werk in de zorg, gaat Amal in het weekend graag stappen in Alkmaar. Ze is heel blij met de komst van de nachtbus: “Als ik nu wil stappen in Alkmaar moet ik altijd de fiets pakken of slapen bij vriendinnen.”

Het gaat in eerste instantie om een proefperiode van een half jaar. Na een half jaar bekijkt de provincie de resultaten en wordt besloten of de proef verlengd wordt. Het plan voor een nachtbus is opgenomen in het coalitieakkoord 2023-2027 ‘Verbindend vooruit!’.

Betere bereikbaarheid 

“Het huidige College van Gedeputeerde Staten wil met de nachtbus uitgaanslocaties in het buitengebied beter bereikbaar maken, met name voor jongeren”, aldus een woordvoerder van de provincie Noord-Holland. “Als provincie hebben we in samenwerking met Connexxion en Rocov (consumenten vertegenwoordiging organisatie, red) de mogelijkheden voor een nachtbus onderzocht. Op basis van deze factoren kwamen we met ons eerste voorstel: een nachtbus die de route van bus 350 zou volgen, maar dan ’s nachts. Gemeente Dijk en Waard stelde echter een alternatieve route voor, waarbij eerst de route van bus 169 en daarna die van bus 350 gevolgd zou worden. Dit voorstel vonden wij een goede suggestie, waarop wij de route hebben aangepast.”

Veiligheid in het verkeer

“We zijn heel blij dat de provincie ons voorstel voor een aangepaste route zo snel en enthousiast heeft opgepakt. Heerhugowaard heeft al een nachtbus en door een kleine aanpassing heeft ook Langedijk nu deze voorziening”, vertelt Maarten Koning, adviseur Mobiliteit en Bereikbaarheid bij gemeente Dijk en Waard. “Veiligheid in het verkeer en een beter openbaar vervoer zijn belangrijke speerpunten voor de gemeente Dijk en Waard. Een nachtbus maakt het veel veiliger om weer thuis te komen voor uitgaanspubliek. Ook voor andere reizigers wordt het makkelijker om voor het OV te kiezen, omdat er zaterdagnacht een busverbinding is voor het laatste stukje naar huis. Dat maakt de keuze een stuk makkelijker.”

Geen superdure taxi naar Langedijk

Amal beaamt dit: “De nachtbus is praktisch, maar ook heel fijn, omdat het een stukje veiligheid meegeeft. Als vrouw zijnde ga je niet zo snel ’s nachts alleen fietsen door de polder en met de nachtbus kan ik straks op een veilige manier thuiskomen. Met de nachtbus hoef ik ook niet meer hele lange afstanden te fietsen en ben ik dus ook vrij snel weer thuis. Naast het stukje veiligheid is het ook fijn dat ik geen superdure taxi meer naar Langedijk hoef te nemen.”

Amal neemt voortaan de nachtbus van Alkmaar naar Langedijk


Blij

“Ik hoop dat de bus op vaste tijden zal blijven rijden en dat die ook gewoon op tijd komt, want dat gaat nog wel eens mis in Langedijk”, vertel Amal. “Maar natuurlijk ben ik vooral heel blij dat de nachtbus er nu eindelijk komt.”

Route

De nachtbus gaat rijden op het traject Alkmaar Station – Den Oever busstation en doet op zijn route ook Zuid- en Noord-Scharwoude aan. Reizigers uit de regio kunnen met de reguliere bus naar Alkmaar reizen en ’s nachts met de nieuwe nachtlijn terugreizen. De bus sluit in Alkmaar aan op de laatste intercity vanuit Amsterdam. De dienstregeling is te vinden via: https://ap.lc/CxYjI

error: Content is protected !!