Bewoners hofje Paling en Van Foreest blij met nieuw gevelbord

Bewoners hofje Paling en Van Foreest blij met nieuw gevelbord

Op vrijdag 8 november onthulden bewoners van het hofje Paling en Van Foreest een nieuw informatiebord aan hun gevel aan het Zevenhuizen. Het informatiebord heeft een qr-code die naar een website gaat. Daarop zijn foto’s, filmpjes en museumstukken te zien over de geschiedenis van dit hof. Ook bewoonsters komen hier aan het woord. De komende maanden volgen meer gevelbordjes op historische gebouwen in de binnenstad en dorpen.

Een website vol verhalen
Een jaar geleden vroeg het echtpaar dat het hofje beheert een nieuw bordje aan. Deze vraag paste goed bij de wens van het college van burgemeester en wethouders om ons erfgoed meer bekendheid te geven. Het college had hier al geld voor vrijgemaakt. Het plan is nu om meerdere gevelbordjes te vervangen en informatie over de gebouwen te verzamelen op een website. Zo ontstaat een website vol verhalen. Deze website is te bereiken via een qr-code op de gevelbordjes zelf, met voor elk gebouw een eigen pagina. De website is ook rechtstreeks te bereiken via www.erfgoedalkmaar.nl/monumenten-informatiebordjes/.

Bewoners hofje Paling en Van Foreest blij met nieuw gevelbord
Wethouder Van de Ven bij de onthulling van het ANWB gevelbord op de muur van hofje Paling en Van Foreest. Foto: Jan Jong Fotografie

Historische sensatie
Nu de website klaar is kon het eerste bordje worden onthuld. De bewoners deden dit samen met wethouder Erfgoed, Anjo van de Ven:

Met dit eerste gevelbord start voor Alkmaar een nieuwe manier van erfgoed ontdekken en beleven. Want het bordje verbindt het gebouw met de collecties in onze archieven en musea. Zo ervaart de toeschouwer de volledige ‘historische sensatie’, door met eigen ogen die documenten en museumstukken te gaan bekijken. Zo liggen al die schatten figuurlijk op straat en zijn ze toegankelijk voor iedereen die zo’n bordje tegenkomt.

Na de onthulling van het bordje bezochten de bewoners, regenten en erfgoedpartners die samenwerken aan dit project, het Stedelijk Museum Alkmaar. Daar bekeken zij een maandkalender uit 1550 van 12 houten bordjes, die ooit aan de wand hing in de regentenkamer van het hof. Ook de portretten van de oprichters van het hof voor oude dames zijn in het museum te zien.

Archief

Facebook
X (Twitter)
RSS
error: Content is protected !!