Diverse workshops bij Kunstuitleen Alkmaar

Alle workshops worden gehouden in de kunstuitleen of starten vanuit deze locatie. Deelname is gratis.
Geef je van tevoren wel op via mail: info@kunstuitleenalkmaar.nl of aan de balie.

Als je je niet hebt aangemeld en achteraf toch tijd en zin hebt, kom dan spontaan langs. Bij de meeste workshops kun je dan wel aansluiten.

zaterdag 22 april, 14 uur
workshop Monumen-tale Poëzie
met Lonneke van Heugten (dichter)

Een poëtische workshop bij Kunstuitleen Alkmaar. In deze workshop gaan we struinen naar op het oog nietszeggende plekken, waar bijzondere scènes zouden kunnen plaatsvinden. Deze monu(mo)mentjes pennen we op poëtische wijze neer. Zo maken we met taal een monument voor de verbeelding voor de tentoonstelling Onzichtbare monumenten. En wie weet schetsen we mogelijkheden voor de toekomst. Lonneke van Heugten is poëet-performer en dramaturg. Ze schrijft onder haar naam Apollonia, organiseert kunstzinnige events, en is frontvrouw van de poëziepunkband GALM. Met De Nachtvlinder laat ze de poëzie onverwachts ontpoppen. 

zaterdag 29 april, 14 uur
workshop Verhalen ontsluieren
met Wim van Bokhorst (verhalenverteller)

En dan heb je zo’n verborgen verhaal opgediept uit je eigen herinnering en dan mag je het vertellen. Schrijvend, tekenend, maar ook met je eigen stem. Dat is mooi. Misschien wel het mooiste dat er is rond verhalen: mondeling aan elkaar vertellen. Dan zie je meteen de reactie bij je toehoorders en kun je daar zelf weer op reageren. Door een beetje in te houden, of juist een tandje bij te zetten. Rond het kampvuur of in een open kring je verhaal delen, verwoorden in gesproken taal: Daar gaan we mee spelen. Met verhalen die we ter plekke opdiepen en die misschien nog wel nooit voor publiek verteld zijn. En een beetje fantasie toevoegen mag natuurlijk ook. Hoe vertel je jouw verhaal. Waar begin je mee, hoe bouw je dat op, hoe werk je toe naar een hoogtepunt om te zorgen dat je publiek aan je lippen hangt. Hoe kun je je stem, je gezicht, je handen, misschien wel je hele lijf gebruiken om jouw verhaal te versterken. Hoe ontsluier je jouw verhaal en laat het stralen. Leuk voor thuis, op verjaardagen, in de klas of misschien wel op een podium.

zaterdag 6 mei, 14 uur
workshop Onzichtbare Kunst
met Rob Komen (kunstenaar)

Met paper en oliekrijt gaan we tekeningen maken die je van twee kanten kunt bekijken. Je moet wel zorgvuldig kunnen meten, vouwen en knippen. Twee kleurige tekeningen verknippen we tot stroken en maker er een nieuw werkstuk van. Oudere kinderen en volwassenen. Materialen zijn aanwezig.


zaterdag 13 mei, 14 uur
workshop Pinhole camera
met Jan Meurs (fotocafe Artiance)

Ambachtelijke fotografie uit oude tijden. Ooit waren ze in steden als Havana (Cuba), Delhi (India) en Kabul (Afganistan) te vinden; straatfotografen die met een grote analoge houten camera foto’s maakten van welwillende voorbijgangers. Naast hen een emmer water met daarin de gemaakte zwart-witfoto’s en een soort waslijntje met knijpers om de fotootjes te laten drogen. Pure nostalgie!
De fotograaf met een doek over z’n hoofd neemt plaats achter een boxcamera en kijkt aandachtig door de zoeker naar de persoon die wordt gefotografeerd. Die persoon moet secondenlang stilzitten. Na de opname tovert de fotograaf wat in de houten camera, die ook een mini-donkere kamer blijkt te zijn. En na een paar minuten verschijnt daar de nog natte zwart-witfoto uit die magische box camera! Toch heel wat anders dan achteloos met je smartphone honderd foto’s in een paar minuten maken.

woensdag 17 mei, 15 uur
achtergrondinformatie van het Regionaal Archief

Medewerkers van het Regionaal Archief zullen dan over de historie achter een aantal plekken op foto’s gaan vertellen. Dat doen ze aan de hand van archiefstukken, foto’s, historische feitjes en leuke wetenswaardigheden. Opgeven via: info@archiefalkmaar.nl of 072-8508200. Maximaal 15 toehoorders.

zaterdag 20 mei, 14 uur
workshop Urban Sketch
met Irene Mulder (kunstenaar)

Workshop Urban Sketch met Onzichtbare Monumenten. We gaan urban sketchen! Dat is een hip woord voor buitentekenen. Je krijgt een korte cursus perspectieftekenen en wordt daarna losgelaten in het gebied rondom de Kunstuitleen. Daar ga je schetsen, met als extra toevoeging; je Onzichtbare Monument; de plek die alleen voor jou iets betekent. Workshop voor jong en oud, met en zonder ervaring. Het gaat om lol!
Materiaal is aanwezig, maar je mag natuurlijk ook je eigen favoriete tekenspul meebrengen. Een klein krukje is handig. Groep niet groter dan 12 deelnemers. Vol is dus vol.

zaterdag 27 mei, 14 uur
workshop Tekendictee
met Kees Oosterbaan (kunstenaar)

FONETISCH TEKENEN IS HET  NIEUWE  TEKENEN. 
Na een korte  wellicht overbodige uitleg, word je een virtuoze tekenaar. Je kunt tekenen wat je wilt. Je bent zelfs in staat “het onzichtbare” te visualiseren. Je doet mee aan het tekendictee om te tonen dat je nu op tekengebied tot alles in staat bent. Materialen zijn aanwezig. Als bewijs van deelname ontvang je een certificaat.
Max. aantal deelnemers 15.