Feestelijke opening Urkplein door Burgemeester Anja Schouten

Burgemeester Anja Schouten en tv-tuinman Lodewijk Hoekstra openden vrijdag 21 april het vergroende ‘Urkplein’. Dit is het grootste vergroeningsproject dat er tot nu toe in de gemeente Alkmaar is uitgevoerd. 

Opening Urkplein 
Om 13.00 uur begon de opening met toespraken van burgemeester Anja Schouten en tv-tuinman Lodewijk Hoekstra. Lodewijk sloot zijn toespraak af door het Urkplein te belonen met het NL Greenlabel Certificaat. Tijdens de opening onthulden de burgemeester en Lodewijk de nieuwe tekst over de vergroening bij ‘het wapperende handje’. 

Groene innovaties toegelicht op de Groenmarkt 
Met de Groenmarkt werd de opening van het Urkplein gevierd.  Het Urkplein zit vol met groene innovaties. De partners die hebben meegewerkt aan de vergroening van het Urkplein vertelden de bezoekers graag alles over hun bijdrage. 

Daarnaast was er nog veel meer te beleven op de Groenmarkt. Zo zette Stadswerk072 samen met burgemeester Anja Schouten, Lodewijk Hoekstra en de andere aanwezigen duizenden regenwormen uit, die de grond luchtiger maken. Ook werd ter plaatse nog een groeiplaatsverbetering toegepast bij een aantal bomen, werden de laatste kruidenmatten rondom de plas aangebracht, werd het laatste insectenhotel geplaatst en gevuld en was er een quiz over bloembollen. Bovendien konden bewoners voor het NK Tegelwippen tuintegels inleveren. In ruil hiervoor kregen zij een zakje bloemenzaden. 

Bewonersinitiatief leidde tot vergroening Urkplein 
Tot een jaar geleden bestond het plein achter de Urkstraat bijna alleen uit stenen. Een groot deel van de parkeerplaatsen werd niet eens gebruikt. De bewoners vonden dat dit anders moest en wilden graag zien dat het plein vergroend zou worden. Nu, een jaar later, hebben de stenen plaatsgemaakt voor een heus ‘pocketpark’. Een mooie groene ontmoetingsplek voor bewoners, maar ook een plek met veel ruimte voor biodiversiteit. 

Green Cities Europe Award 
De gemeente Alkmaar mag zich de meest inspirerende stad in Europa noemen voor het vergroenen van de leefomgeving. In drie jaar tijd heeft Alkmaar ruim 30.000 m² aan de stad toegevoegd, waarvoor ze de Green Cities Europe Award in ontvangst hebben mogen nemen. Dit hebben ze voornamelijk gedaan door het vergroenen van kleine pleinen, zoals het Urkplein, en door in te zetten op biodiversiteit. 

Bron: Stadswerk072