Alkmaar / Natuur · 20 juni 2024

Gemeente Alkmaar geeft bomen weg voor een groenere toekomst

Gemeente Alkmaar geeft bomen weg voor een groenere toekomst

De gemeente Alkmaar geeft vanaf donderdag 20 juni, 12:00 uur, gratis bomen weg aan inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Deze weggeefactie is onderdeel van het ‘5000 extra bomen project’, waarbij het doel is om 5000 extra bomen te planten vóór 2030. Bij de weggeefactie kunnen inwoners één boom aanvragen voor hun tuin. Bedrijven krijgen maximaal vijf bomen en maatschappelijke organisaties kunnen tot tien bomen aanvragen om hun terrein te vergroenen.

Een boom aanvragen
Vanaf donderdag 20 juni, 12:00 uur is het via www.alkmaar.nl/5000bomen mogelijk om de bomen aan te vragen. Op deze website staat ook meer informatie over de diverse boomsoorten waaruit gekozen kan worden. Van een Tamme Kastanjeboom, tot een Walnoot, tot een Sierkers of een Japanse Magnolia – er is veel keus. Het duurt alleen nog wel even voordat de aangevraagde bomen geleverd worden. De bomen worden pas in het najaar door Stadswerk072 bezorgd omdat het beter is om de bomen na de zomer te planten. Het plantseizoen loopt namelijk van oktober tot maart. De ontvangers van de bomen krijgen bij de boom een duidelijke uitleg over hoe ze de deze het beste kunnen planten en verzorgen.

Ik raad iedereen aan die blij wordt van groen – en wie wordt dat nu niet – om een boom aan te vragen. Er is veel keuze, dus voor ieder wat wils. Groot, middelmaat, of klein, er is voor iedereen iets passends te vinden. Het maakt je tuin, erf of terrein gezelliger voor jouzelf en voor dieren en maakt tegelijkertijd de gemeente een stukje groener. Een driedubbele win-winsituatie dus.

Wethouder Anjo van de Ven

Bomen zijn belangrijk
Bomen zijn erg belangrijk voor een gezonde en groene leefomgeving. Bomen zorgen namelijk voor natuurlijke verkoeling met hun schaduw, helpen wateroverlast te verminderen doordat water de grond in kan sijpelen bij de stam, ze verhogen de biodiversiteit én verbeteren de luchtkwaliteit. Daarnaast verhogen bomen ook de waarde van woningen omdat het merendeel van de mensen nu eenmaal liever in een groene buurt woont.

error: Content is protected !!