Voor de Alkmaarders in 2024 is het een gegeven. Het Noordhollandsch Kanaal is er, al 200 jaar. En Alkmaar ligt aan weerskanten. Maar waarom ligt het kanaal er eigenlijk en waarom juist daar? Wat zijn de gevolgen van de aanleg (geweest) voor Alkmaar?
In deze lezing kijkt Gerhard Akkerman naar de motivatie voor de aanleg van het ‘Groot Noordhollandsch Kanaal’. Wat is de betekenis van dit kanaal voor de stad Alkmaar, zowel toen als nu? Het heeft alles te maken met de positie van Alkmaar in haar omgeving.
Andere functie van het Noordhollandsch kanaal
Als we kijken naar wat we in deze tijd zien als een belangrijk pluspunt van het kanaal, blijkt dat de functie van zo’n kanaal ook kan veranderen in de loop der jaren.
Het kanaal is aangelegd als handelsweg. Maar de laatste decennia is de functie van het kanaal voor het toerisme ook steeds duidelijker in beeld. Daarnaast zien we een verandering in de bebouwing langs het kanaal. Ook dat is een gevolg van de verandering van de functie van deze waterweg.
Gerhard Akkerman
Drs. Gerhard Akkerman is sociaal geograaf. Hij werkte veertig jaar in het voortgezet onderwijs en was daarnaast ruim vijftien jaar als docent verbonden aan de lerarenopleiding aardrijkskunde. Hij heeft als auteur meegewerkt aan een groot aantal onderwijsuitgaven. Voor de ‘Canon van Alkmaar – De geschiedenis van Alkmaar in 40 verhalen’, schreef Akkerman het verhaal over het Noordhollandsch Kanaal. De canon werd uitgebracht in 2009.
Alkmaars Historisch Café
Deze lezing wordt u aangeboden vanuit het Alkmaars Historisch Café, een samenwerkingsverband bestaande uit het Regionaal Archief Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, de Vrienden van de Grote kerk, de Historische vereniging Alkmaar, Erfgoed Alkmaar en Bibliotheek Kennemerwaard.
De toegangsprijs is € 7,50 voor niet leden en € 5,00 voor leden van de deelnemende organisaties. Aanmelden kan onderaan deze pagina
De lezing vindt plaats in de bibliotheek in Alkmaar, Gasthuisstraat 2, 1811 KC Alkmaar. Inloop vanaf 19.30 uur