Keuze voor Nationaal Congres Evenementen valt op Alkmaar

Kaasmarkt

Het eerstkomende Nationaal Congres Evenementen vindt plaats op maandag 3 april 2023 in Alkmaar. De organisatie van de 8e editie is in handen van Respons, in samenwerking met gastgemeente Alkmaar en Alkmaar Marketing. Daarmee is het congres terug in de oorspronkelijke periode. Meest recente editie vond afgelopen oktober in Dordrecht plaats. Als thema is gekozen voor ‘De strijd om de evenementenkalender!’

DE STRIJD OM DE EVENEMENTENKALENDER!

Evenementen zorgen voor levendigheid, reuring en bekendheid én maken een stad aantrekkelijk om in te leven. Maar evenementen hebben ook effect op leefbaarheid.

Schaarste op de evenementenkalender dwingt gemeenten om keuzes te maken. Zo zet men het liefst evenementen op de kalender die de gemeente (maatschappelijk) meer opleveren dan ze kosten. Diversiteit van het aanbod is ook belangrijk wil je iedere inwoner tenminste een keer per jaar een evenement aanbieden dat hij of zij leuk vindt

En dan moeten evenementen vanuit een citymarketingperspectief ook nog het verhaal van de stad versterken. Kortom: de strijd om de evenementenkalender is in alle hevigheid losgebarsten.

GASTGEMEENTE ALKMAAR

Alkmaar is de centrumgemeente van Noord-Holland-Noord en dat is ook terug te zien in het evenementenaanbod. De kalender biedt een grote diversiteit aan grote en kleine evenementen. De Kaasmarkt is de bekendste en trekt bezoekers uit de hele wereld. Er zijn echter meer beeldbepalende evenementen. Wethouder Robert te Beest: “Evenementen zorgen voor leven en sfeer in de gemeente en hebben een positieve invloed op de economische vitaliteit. Niet alleen bezoekers, maar ook onze bewoners zijn een belangrijke doelgroep. In 2023 herdenken en vieren wij Alkmaar Ontzet 450 jaar. Dit doen we met evenementen die voor en door de bewoners worden georganiseerd zodat ook op die manier een mooie verbinding met elkaar ontstaat.”

Ger Welbers, directeur Alkmaar Marketing: “Daarnaast heeft Alkmaar een aantal onderscheidende, kwalitatieve en authentieke evenementen die het verhaal van Alkmaar vertellen, de zogenaamde etalage evenementen. Hier zijn we bijzonder trots op! De evenementen zijn naast uniek, ook verspreid over het hele jaar heen. En vinden niet alleen in de stad plaats, maar ook in ons landelijk gebied.”

Het optreden als gaststad voor het Nationaal Congres Evenementen past bij de ambities van Alkmaar om zich nadrukkelijker te profileren als belangrijke evenementenstad.

EVENEMENTENPRIJZEN

Sinds 2014 is de uitreiking van de Nationale Evenementenprijzen onderdeel van het programma. Gezien de voor de evenementensector bijzondere corona jaren, zijn deze in 2020, 2021 en 2022 niet uitgereikt. Dit jaar organiseert de Stichting Nationale Evenementenprijzen de uitreiking wel weer. Met de prijzen wil de stichting een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het vakgebied. Vanaf 1 december a.s. is het mogelijk om aan te melden.

PROGRAMMA

Het Nationaal Congres Evenementen is dé ontmoetingsplek voor eventprofessionals. Onder de deelnemers bevinden zich onder andere organisatoren, evenementlocaties, toeleveranciers en medewerkers van overheden en marketingorganisaties. Er wordt momenteel gewerkt aan het invullen van programma met passende sprekers.

De inschrijving is inmiddels gestart. Verdere informatie volgt via de website nationaalcongresevenementen.nl en onze Twitter en LinkedIn kanalen.