Met de Vroonermeer Noord is Alkmaar een woonwijk rijker

Afgelopen week is begonnen met het afbreken van de centrale bouwkeet in Vroonermeer Noord. 7 jaar lang werd vanuit deze keet de bouw van woningen en de aanleg van wegen, groen en water aangestuurd. Een belangrijke mijlpaal: ruim 50 hectare landbouwgrond is veranderd in een woonwijk aan een enorme waterplas van 13 hectare.

Goede mix van huur en koop

De Vroonerplas, met daarin diverse recreatieve- en natuureilanden, is gelegen in de gemeente Dijk en Waard. Op het grondgebied van de gemeente Alkmaar staan uiteindelijk 734 nieuwe woningen. Het zijn energiezuinige en duurzame woningen aangesloten op het warmtenet van de HVC. 35% van de woningen wordt verhuurd door woningbouwcorporaties Woonwaard en Kennemer Wonen.

“Waar in het verleden tuinders werkten op hun akkers hebben de afgelopen 7 jaar honderden mensen hard gewerkt om een prachtige woonwijk te bouwen. Dat is gelukt: de Vroonermeer Noord is een groene en duurzame wijk geworden met een goede mix van huur en koopwoningen. Ik feliciteer alle bewoners met hun nieuwe huis en woonplek”, aldus wethouder Gijsbert van Iterson Scholten.

Oplevering 2023

De meeste koopwoningen zijn gebouwd door projectontwikkelaars. De laatste daarvan worden eind februari 2023 opgeleverd. Op de laatste particuliere kavels wordt in 2023 nog druk gebouwd, maar tegen het eind van het jaar kunnen ook daar de bewoners hun nieuwe huis betrekken.

De gemeenten Dijk en Waard en Alkmaar ronden in 2023 de resterende werkzaamheden af, aan de bestrating, de inrichting van de recreatieve eilanden en de aanleg van bruggen. In 2024 gaat ook het integraal kindcentrum met basisschool en kinderopvang open.