De geheel vernieuwde tentoonstelling van de stadscollectie van Alkmaar is op 5 juli geopend door burgemeester Anja Schouten en kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe met hulp van verschillende Alkmaarse iconen.
De tentoonstelling Allemaal Alkmaar vertelt de eigenzinnige verhalen van toen en nu. Met de onthulling van een metershoge muurschildering in de wijk Overdie en een gratis openingsweekend op 6 en 7 juli wordt Allemaal Alkmaar feestelijk ingeluid.
Vier eeuwen topstukken
Allemaal Alkmaar is de vaste tentoonstelling van de stadscollectie van Alkmaar. Een stadscollectie van meer dan vier eeuwen oud die tot op de dag van vandaag wordt aangevuld. De collectie bestaat uit topstukken van 16de- en 17de-eeuwse schilders als Caesar van Everdingen en Maarten van Heemskerck, een unieke verzameling zilverwerk, voorwerpen van getalenteerde Alkmaarse vrouwen als Maria Tesselschade en portretten van rijk geklede schutters.
Dankzij de nieuwe thematische indeling is het mogelijk om meer objecten en kunstwerken te laten zien en de verhalen van voorgaande exposities in het museum te vertellen. Voor de succesvolle tentoonstelling Plantage Alkmaar (2022) reisde kunstenaar Dimitri Madimin (1975) naar het Surinaamse Alkmaar om portretten van bewoners van de voormalige plantage te maken. Foto’s en een film van deze ‘laatste verhaaldragers’ zijn te zien binnen het thema ‘Alkmaar en Slavernij’ in de tentoonstelling. De geheel vernieuwde tentoonstelling is mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.
Allemaal Alkmaarders
Elk half jaar wordt een nieuw verhaal toegevoegd door een Alkmaarder van nu onder de noemer Allemaal Alkmaarders. De eerste Alkmaarder die zijn stem laat horen is Alexandro Reyes Rodriguez, bekend van het boek Rijk door een krantenwijk. Leerlingen van VONK Heerhugowaard laten met het winnende ontwerp van de museumles CuratorLab – een levensgroot dagboek dat het verhaal vertelt van Ebo, een tot slaafgemaakte jongen – hun blik op de stadscollectie zien.
De wand vol objecten van beroemde Alkmaarders uit de 20ste eeuw eert onder andere verzetsstrijder Fritz Conyn, fotografen De Dames Vlaanderen en bestsellerauteur Simone van der Vlugt.
Monsterwerkplaats Van der Heck
Kinderen en (groot)ouders gaan via interactieve spelmomenten aan de slag met de collectie en leren die op een nieuwe manier kennen. Er zijn vijf spelmomenten toegevoegd die de nieuwsgierigheid en creativiteit stimuleren, ontwikkeld in samenwerking met educatief mediabureau IJsfontein. De werken komen onder de handen van jonge bezoekers tot leven en nodigen uit om de verhalen rondom de objecten te ontdekken.
Direct bij binnenkomst loopt de bezoeker tegen een bewegende collage van 3 bij 4 meter met meesterwerken aan, die reageert op beweging van de persoon die voor het doek staat. In de monsterwerkplaats van Van der Heck kunnen kinderen hun eigen digitale monsters maken die op de muur rondvliegen. Met een quiz over de schutterij van Alkmaar, het optillen van een echte kanonskogel en een puzzel die helpt het verhaal van Jacob trekt bij Laban weg van de Alkmaarse meester Cornelis Buys te lezen, komen de verhalen van de kunstwerken tot leven.
Door de ogen van jongeren
Tien jonge museummedewerkers zijn de ogen van de jonge bezoeker. Aan collectiestukken die hen aanspreken voegen ze een extra laag toe. Dit doen ze door hun eigen hedendaagse content te creëren bij werken. Bekijk een interview met alle katten van Alkmaar of duik samen met de jongeren de keuken in voor de lekkerste kaasrecepten. De content is te bekijken in de tentoonstelling met een smartphone.
TelmoMiel portretteert Maria Tesselschade
Het nieuwste collectiestuk van Allemaal Alkmaar is gecreëerd in de Alkmaarse wijk Overdie. Een metershoge muurschildering van kunstenaarsduo TelmoMiel is als onderdeel van het landelijke project Museum Murals toegevoegd aan de stadscollectie. TelmoMiel schildert het portret van Maria Tesselschade Roemers Visscher, een beroemde inwoner van Alkmaar waar (nog) geen portret van bestaat. Haar persoonlijke bezittingen, onder andere een ring en een schoentje, zijn opgegraven in de binnenstad en nu een vast onderdeel van Allemaal Alkmaar.
De flat De Vooruitgang in de Alkmaarse wijk Overdie wordt door wooncorporatie Woonwaard geheel opgeknapt, bewoners hebben inspraak gehad in de keuze voor het uiteindelijke ontwerp. De onthulling van het metershoge kunstwerk wordt met de bewoners gevierd op vrijdag 5 juli met een buurtpicknick op festival Move the City. Museum Murals is een initiatief van het Mauritshuis en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.
Tijdens het openingsweekend van Allemaal Alkmaar op zaterdag 6 en zondag 7 juli is het museum gratis te bezoeken.