Solar Nederland bouwt aan verdere groei met uitbreiding distributiecentrum in Alkmaar

Op het bedrijvenpark Boekelermeer in Alkmaar, aan de Toermalijnstraat 7, start binnenkort de uitbreiding van het distributiecentrum van Solar Nederland. De uitbreiding in Alkmaar is onderdeel van een grootschalig internationaal project van de Solar A/S Group en zorgt voor een toekomstbestendige, zeer efficiënte Supply Chain.

Meer ruimte en efficiënt werken met Autostore
Met de uitbreiding verhoogt Solar Nederland de warehousecapaciteit van 27.000 m2 naar 35.000 m2. De mezzaninevloer wordt met 2.000 m2 vergroot en er worden extra kantoorruimtes gecreëerd. Het buitenterrein voor opslag naast de nieuwbouw wordt verruimd naar 11.300 m2.

Deze extra ruimte maakt groei voor Solar Nederland op een efficiënte wijze mogelijk door onder meer de Autostore Element Logic, het geautomatiseerde opslag- en orderpicksysteem, uit te breiden naar 65.000 bakken. Ook implementeert Solar Nederland diverse geautomatiseerde systemen van Kardex voor kabelopslag. Dit alles draagt bij aan snelle en betrouwbare leveringen van technische kwaliteitsproducten voor elektro- en ventilatietechniek, sanitair en verwarming voor klanten in de installatietechniek, industrie en trade.

Naast efficiëntie noemt Solar Nederland de lagere belasting voor het milieu als een belangrijke winst; met het Autostore-systeem worden bijvoorbeeld minder dozen en opvulmateriaal gebruikt.

Duurzame oplossingen staan voorop
Voor Solar Nederland betekent de uitbreiding dat haar vestiging in Duiven gaat sluiten en de werkzaamheden naar Alkmaar worden verplaatst. Met het samenvoegen van de twee vestigingen, het aanbrengen van circa 1.260 PV-panelen, het toepassen van batterijen voor energieopslag, het uitbreiden van het EV-laadplein en het ruimte geven aan lokale flora, geeft Solar Nederland haar ambities op het gebied van duurzaamheid verder vorm.

Meer personeel
Op dit moment werken 600 medewerkers in verschillende disciplines voor Solar in Nederland. Op het hoofdkantoor en in het distributiecentrum in Alkmaar zijn dit ruim 300 medewerkers; de andere helft werkt verspreid over het land in een van de 15 Service Centers (met balieverkoop), Kennis Centers en verkoopkantoren. De expansie in Alkmaar zorgt ook voor carrièrekansen voor nieuwe medewerkers. De werving van nieuw personeel is inmiddels in gang gezet.

Bouwpartners
De uitbreiding van het distributiecentrum in Alkmaar wordt gerealiseerd samen met De Geus Bouw, Elektropartners en Duteco, partners uit de regio, en Fire Stop Holland. De geplande oplevering is eind 2023.