Alkmaar · 20 juli 2023

Subsidie voor culturele activiteiten voor en door jongeren

Subsidie voor culturele activiteiten voor en door jongeren

Jongeren, culturele organisaties en jongerenorganisaties uit de gemeente Alkmaar, kunnen vanaf 1 augustus financiële steun aanvragen om culturele activiteiten voor jongeren te organiseren. Het Rijk stelt voor de gemeente Alkmaar een mooi bedrag van ruim 700.000 euro beschikbaar om de culturele wensen van jongeren te vervullen. Deze subsidieregeling, “Specifieke Uitkering Impuls Jongerencultuur”, moedigt jongeren in de gemeente Alkmaar aan om meer cultuur te gaan maken en beleven. De subsidieregeling loopt tot eind 2024.

Jongeren krijgen met deze regeling de kans om hun creatieve kant te ontwikkelen. Zij kunnen zelf de subsidie aanvragen, of een culturele- of jongerenorganisatie kan dit doen. Dit initiatief zal jongeren helpen bij hun (talent-)ontwikkeling, maar ook helpt het hen bij het verbreden van hun horizon en bij het leren kennen van nieuwe mensen. Daarnaast is het ook een mooie steun in de rug voor de culturele sector in de gemeente Alkmaar.

Het is mooi dat er nu zo’n groot bedrag is om organisaties en jongeren financiële hulp te kunnen bieden bij het organiseren van culturele activiteiten. Ik hoop dat veel jongeren hun brein laten werken om eigen, grenzeloze en kleurrijke ideeën tot leven te laten komen. Het zou jammer zijn als het dan alleen maar bij een idee of fantasie blijft, want we hebben nu geld om ze te helpen. Én, wie weet, planten we met dit initiatief wel een zaadje bij de grote kunstenaars, muzikanten of theatermakers van de toekomst. We hopen dus op veel mooie projecten.
Wethouder Anjo van de Ven
Wat valt er onder de regeling?
Onder culturele activiteiten wordt bijvoorbeeld beeldende kunst, muziek, theater, letteren, erfgoed en (nieuwe) media verstaan. De activiteiten die georganiseerd worden moeten gericht zijn op jongeren van 14 t/m 27 jaar en plaatsvinden binnen de gemeente Alkmaar. Ook jongeren onder de 18 kunnen subsidie aanvragen. Zij hebben dan wel toestemming nodig van een ouder of voogd.

Hoe kan de subsidie aangevraagd worden?
Jongeren, culturele organisaties of jongerenorganisaties kunnen deze financiële steun vanaf 1 augustus aanvragen op de website van de gemeente Alkmaar. Vanaf dat moment is er ook meer informatie beschikbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan welke voorwaarden de aanvraag moet voldoen en hoe het aanvragen zelf in zijn werk gaat.

Inspiratiebijeenkomst
Aankomend najaar zal er een inspiratiebijeenkomst georganiseerd worden voor de jongeren. Tijdens deze bijeenkomst kunnen zij ideeën opdoen voor culturele projecten en kunnen zij meer te weten komen over de regeling en over het aanvragen van de subsidie. Meer informatie hierover volgt binnenkort op de website van de gemeente Alkmaar.

Meer informatie?
Bel dan met de perstelefoon van de gemeente Alkmaar, 072-548 9555. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur bereikbaar. U kunt ook een e-mail sturen naar communicatie@alkmaar.nl.

error: Content is protected !!