Alkmaar · 20 juni 2024

Succesvolle Participatiebijeenkomst voor Cultuurkoers Alkmaar 2040

Succesvolle Participatiebijeenkomst voor Cultuurkoers Alkmaar 2040

ALKMAAR – Afgelopen vrijdag, 14 juni 2024, heeft de gemeente Alkmaar zich in theater De Vest met ruim 90 Alkmaarders gebogen over de participatie van de Alkmaarse Cultuurkoers 2040. Het doel van de twee uur durende bijeenkomst was inzicht krijgen in de opbrengst van het meedenken en -praten van de inwoners, over de Cultuurkoers. Alle aanwezigen hadden zich ingezet voor het slagen van deze participatie.

Iets passends en prikkelends

Wethouder Anjo van de Ven opende de bijeenkomst en benadrukte hoe belangrijk een sterke cultuurvisie voor een groeiende stad als Alkmaar is; “Deze visie gaat ons helpen om iedereen, zowel in de dorpen als in de stad, iets passends en prikkelends te bieden binnen het toekomstige cultuuraanbod.” Daarnaast bedankte zij alle aanwezigen voor hun bijdrage, moeite en inzet voor de participatie. Vervolgens presenteerden de deelnemers de resultaten van hun verschillende vormen van participatie.

Verschillende vormen van participatie

Lizenka Hulsebosch van de gemeente Alkmaar deelde haar ervaringen bij het interviewen van jongeren over wat cultuur voor hen betekent. Het Cultuur Kartel vertelde daarna over de uitkomsten van hun gesprekken met jongeren en jong volwassenen. Ro Smit en Carine Middeldorp deelden inspirerende verhalen van inwoners over cultuur, die zij op film en foto’s vastlegden in alle delen van Alkmaar. Tijdens de bijeenkomst lieten zij hier een documentaire over zien. Het was ook Smit die voor een meer dan twee meter hoge kunstinstallatie zorgde, waarin foto’s van deelnemers en hun bijdrage te zien waren. Hiphopdanser Jan Paul (Ook wel Paulie) maakte in een optreden duidelijk wat zijn droombeeld voor cultureel Alkmaar is in 2040.

Waardevolle opbrengst

Wendy Veerman en Geert Boogaard van Blue Yard, een bureau dat het opstellen van de Cultuurkoers Alkmaar 2040 ondersteunt, vatte de opbrengst samen. Hieruit bleek dat de inwoners van de gemeente Alkmaar tevreden zijn over de cultuur in Alkmaar en over de culturele instellingen aan het Canadaplein en in Overstad. Maar ook kwam naar voren dat de huisvesting te krap is, waardoor lange wachtlijsten ontstaan; er is een gebrek aan ruimte voor ateliers, podia en exposities. Ook zijn voorstellingen zo vroeg uitverkocht dat de meesten achter het net vissen en er geen ruimte is voor vernieuwing van het aanbod. Tot slot vindt men dat cultuur meer gespreid moet worden over wijken en dorpen, en vindt men het aanbod van jongeren- nachtcultuur veel te beperkt.

Vervolgstappen

Wethouder Anjo van de Ven sloot de middag af door de vervolgstappen voor de Cultuurkoers te beschrijven. De Alkmaarse Cultuurkoers 2040 wordt deze zomer afgerond. De gemeenteraad zal vervolgens in het najaar een beslissing nemen over deze Cultuurkoers. Het programma eindigde met muziek door het Alkmaarse Twan Ransijn Trio.

De stukken zullen later deze week gepubliceerd worden op de website van de gemeente Alkmaar. Deze zullen te vinden zijn op de Alkmaarse Cultuurkoers 2040 pagina via de link: www.alkmaar.nl/cultuurvisie2040/

error: Content is protected !!