Weer: Vandaag nog bewolking, komend weekend zacht lenteweer met veel zon en weinig wind

Foto: Sjef Kenniphaas

Een zwakke storing veroorzaakt vandaag veel bewolking en lokaal wat regen. Het wordt een graad of 12 en er staat weinig wind. In het paasweekend knapt het wat op. De zon laat zich regelmatig zien en op een lokaal buitje na blijft het droog. De temperatuur stijgt steeds verder, morgen wordt het 14 graden en maandag 17. Daarna wisselvallig en fris.

Vanmiddag blijft het bewolkt en lokaal valt wat (mot)regen. In het zuidwesten zou de zon even kunnen doorbreken. In Groningen wordt het in de loop van de middag helemaal zonnig en deze opklaringen breiden zich uit over de rest van het noordoosten van het land. Daar kan het lokaal 15 graden worden. In de rest van het land is het hooguit 10-13 graden. Er staat weinig wind, alleen langs de westkust waait het matig (uit het noordwesten) en in het Waddengebied (uit het zuidoosten).

Vanavond breekt in Groningen nog even de zon flink door. Deze opklaringen breiden zich in de nacht uit over de rest van het land, terwijl dan in het noordoosten de bewolking weer toeneemt. Het wordt vannacht op de meeste plaatsen droog en het koelt op veel plekken af tot rond het vriespunt. In het zuiden en westen is het minder koud met 4-7 graden. Er staat weinig wind en hier en daar ontstaat mist.

Morgen start in het zuiden en westen met zonnige perioden. Het noorden en oosten hebben veel bewolking, maar in de middag breekt ook daar op sommige plaatsen even de zon door. Het blijft op een spat motregen na droog en de temperatuur stijgt naar 10 graden op de Wadden tot 14 graden in het midden en zuiden. De wind draait naar het noordoosten en is zwak tot matig, windkracht 2 tot 4.

Morgenavond valt de wind weg. In opklaringsgebieden kan mist ontstaan, maar op veel plekken raakt het bewolkt. Het is zo goed als droog en de minima liggen tussen 3 en 7 graden. Als het ergens lang opklaart zou het wat kouder worden, maar vorst wordt niet meer verwacht.

Zondag, Eerste Paasdag, draait de stroming naar het zuidoosten en wordt wat warmere en drogere lucht aangevoerd. Na het oplossen van het ochtendgrijs (lokaal is het mistig) breekt de zon door, maar er ontstaan ook vrij veel stapelwolken en die kunnen in het noorden uitgroeien tot een buitje. Vanaf de namiddag lossen de stapelwolken op en wordt het steeds zonniger. De zuidoostenwind is hooguit zwak tot matig en het wordt een stuk zachter met 15 of 16 graden. Alleen op de Wadden blijft het kwik iets lager met een graad of 12. Op de stranden zakt het kwik in de loop van de middag tot een graad of 10 door een zeewindje.

Maandag, Tweede Paasdag, schijnt vooral in het oosten de zon nog een tijdje. Vanuit het westen wordt de bewolking dikker, maar op veel plaatsen blijft het tot de avond nog droog. Het westen moet vanaf de namiddag wel rekening houden met regen. De wind draait naar het zuiden en trekt flink aan. Met 14 graden aan zee tot 17 graden in het oosten is het zacht.

Vanaf dinsdag zit een periode van stabiel lenteweer nog steeds niet in de verwachting. Het is wisselvallig met een stevige westenwind. De temperatuur daalt weer wat en ligt overdag tussen 10 en 14 graden.

Bron: Weer.nl