Bergen · 5 juli 2024

Herdenking 4 juli 2024 eerste Amerikanen die sneuvelden op Europees continent in tweede wereldoorlog

Herdenking 4 juli 2024 eerste Amerikanen die sneuvelden op Europees continent in tweede wereldoorlog

Aanstaande donderdagavond 19:15 vindt er een korte  herdenking plaats  op de sluislaan in Bergen voor de eerste Amerikanen die op Europees continent sneuvelden.

Het is 82 jaar geleden dat er op 4 juli 1942 een Engels vliegtuig crasht op een weiland nabij de Sluislaan. De gehele bemanning komt hierbij om het leven. Het zijn tragisch genoeg de eerste Amerikanen die op Europees continent sneuvelen.

De Douglas Boston III AL741 valt samen met twee andere Boston’s vliegveld Bergen aan. Rond 8.02 in de morgen wordt èèn van de toestellen getroffen door het Duitse luchtafweer van het vliegveld. Het toestel crasht in een weiland nabij het vliegveld.
Hierbij komen om het leven:

Piloot: Second Lieutenant William George Lynn Jr., 27 jaar

Bommenrichter: Second Lieutenant Boyd Sutcliff Grant, 27 jaar

Radiotelegrafist: Corporal Charles Paul Kramarewicz, 22 jaar

Schutter: Staff Sergeant William Ennis Murphy, 27 jaar

De bemanning wordt eerst in Bergen begraven na de oorlog zijn de graven overgeplaatst. Het toestel was van de Engelse RAF de Amerikanen vliegen met de Engelse om gevechts ervaring op te doen. Hun missie was de vliegvelden langs de Nederlandse kust te bombarderen.

Samen met het 4 mei comité Bergen en luchtvaart historicus H. Nauta zijn wij bezig een herdenkingsmonument in de vorm van een paal met vliegtuig te realiseren nabij de sluislaan Naar verwachting zal deze volgend jaar worden onthuld.
Tijdens de oorlog zijn er een hoop incidenten met vliegtuigen geweest in Bergen. 11 geallieerden toestellen zijn gecrasht binnen de gemeente op het land. In totaal zijn er 10 tallen vliegtuigen verloren gegaan tijdens de oorlogsjaren in Bergen.

Contact vragen museum Vliegveld Bergen 1940-1945
museumvliegveldbergen@gmail.com

error: Content is protected !!