
De komende twee jaar realiseert ProRail in opdracht van de gemeente Dijk en Waard een spooronderdoorgang in Heerhugowaard op de plek aan de Zuidtangent waar nu nog een spoorwegovergang ligt. Tevens wordt spoor 3 verwijderd en worden er aanpassingen aan het station gedaan.
Het project maakt een betere doorstroming van treinverkeer mogelijk, waardoor er ook ruimte komt voor meer treinverkeer. De spooraannemer Swietelsky is belast met de verwijdering van spoor 3. Een klus waaraan dit voorjaar wordt begonnen en die een jaar in beslag zal nemen. “We halen de vertragende delen uit het spoor, vooral wissels”, zegt projectmanager Arif Kafa van Swietelsky. “Daardoor kunnen treinen met een hogere snelheid rijden op het traject en dat levert ‘ruimte’ op zodat er plek is voor meer treinen. Het spoor zal tevens minder storingsgevoelig zijn en dat is ook belangrijk, zeker als er meer treinen gaan rijden.”
Het verwijderen van spoor 3 heeft voor reizigers van en naar Heerhugowaard meer voordelen. Zo zal perron 2/3 beter toegankelijk zijn vanaf het stationsplein omdat een overweg verdwijnt. Het perron wordt bovendien verbreed en opnieuw betegeld. Er komen wachtruimtes en nieuw meubilair. “Kortom, op je trein wachten wordt een stuk comfortabeler”, zegt Kafa.
Financiële steun voor project vanuit EU
Waar gewerkt wordt, ontstaat overlast, dat is logisch. ProRail probeert die natuurlijk zoveel mogelijk te beperken. “We bouwen het tunneldek direct naast het spoor”, aldus de spoorbeheerder. “We rijden het dek in één keer op zijn plaats. Zo hoeven we het treinverkeer niet langer dan nodig stil te leggen. Nadat het tunneldek geplaatst is en het spoor daarop aangelegd, zullen we nog tot eind 2025 aan de onderdoorgang en de omgeving werken. Omwonenden zullen soms last hebben van onze werkzaamheden en worden daarover van tevoren geïnformeerd.”
Als de werkzaamheden zijn afgerond, zal Heerhugowaard van de voordelen kunnen genieten. “We bouwen dus een onderdoorgang op de plek waar de Zuidtangent het spoor kruist. Nu ligt hier nog een spoorwegovergang. Doordat het treinverkeer drukker wordt moeten weggebruikers steeds vaker en langer wachten. De onderdoorgang maakt hier een eind aan. Direct naast het spoor bouwen we een weg zodat verkeer wat de Zuidtangent moet kruisen dat ook ongelijkvloers kan. Met dit project zorgen we voor meer veiligheid op de weg én op het spoor. Tijdens de bouw is de Zuidtangent afgesloten voor alle verkeer. De gemeente geeft daarvoor omleidingsroutes aan.”
De werkzaamheden worden voor een deel bekostigd door de Europese Unie. De gemeenten Alkmaar, Zaanstad, Dijk en Waard en de Vervoerregio Amsterdam hebben een Europese subsidie ontvangen om gelijkvloerse kruisingen ‘uit het spoor’ te halen en tunnels onder het spoor aan te leggen. De toegekende subsidie van 3,4 miljoen euro maakt onderdeel uit van het programma Hoogfrequent Spoor. In november vorig jaar plaatsten de genoemde gemeenten samen met de Vervoerregio Amsterdam hun handtekening onder de subsidieovereenkomst met de Europese Unie.
Bron: Spoorpro.nl