Egmond aan den Hoef · 13 juni 2024

Hoeverdorpsfeest Egmond aan den Hoef vol met historisch gevoel

Hoeverdorpsfeest Egmond aan den Hoef vol met historisch gevoel

Het jaarlijks terugkerende Hoeverdorpsfeest in Egmond aan den Hoef lokte in het weekend van 8 en 9 juni weer veel bezoekers naar het centrum. Het evenement met historische activiteiten en ambachten, een jaarmarkt en live muziek wist jong en oud te boeien.

De bezoekers maakten kennis met oude ambachten en historische spelletjes. Mensen van het straattheater, zoals leden van Flierefluiters Toneel uit Egmond, waren gekleed in authentieke kostuums. Zij brachten het verleden tot leven met personages zoals heksen, edelsmeden, kwakzalvers en ridders. Op de fundamenten van het Slot waanden bezoekers zich in de middeleeuwen.

Hoeverdorpsfeest Egmond aan den Hoef vol met historisch gevoel


De Compagnie van Brederode gaf een fascinerend inkijkje in het leven in de mensen in die tijd. Voor de jongste bezoekers waren er op het plein voor dorpshuis Hanswijk kinderactiviteiten en verkochten kinderen hun eigen spullen. Een van de hoogtepunten was de paardentram die door de oude kern van het dorp reed. Passagiers luisterden onderweg naar verhalen over Egmond aan den Hoef in de periode van 1900 tot 1920. Dit zorgde voor een nostalgische en educatieve ervaring.

De Hoever Kunstveiling vond plaats in De Slotkapel. Door Egmonders beschilderde tegeltjes de zogenaamde ‘witjes’ gingen hier onder de hamer. Op zondag was er een jaarmarkt met producten en lekkernijen, terwijl ook oldtimers en kunstuitingen veel bekijks kregen, zoals schilderijen en beelden. Schilders maakten op straat hun kunstwerken.

Hoeverdorpsfeest Egmond aan den Hoef vol met historisch gevoel


Het shantykoor De Zâalnêelden trad op en zorgde voor een maritieme sfeer. Bij dorpshuis Hanswijk waren er muziekoptredens, waaronder een optreden van de fanfare Lamoraal van Egmont.

Het historische centrum Huys van Egmond was geopend met een tentoonstelling over de Herenweg van vroeger. Hier waren onder andere oude foto’s te zien.

error: Content is protected !!