Woonwaard zet woningen in Oostwijk in Koedijk te koop

Woonwaard start met de verkoop van de 30 vooroorlogse woningen in Oostwijk. Omdat het niet gelukt is om alle 30 woningen in één keer te verkopen aan een POM (Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud), worden de woningen nu individueel verkocht. 

(Oude) huurders voorrang bij koop woning

Meerdere van de 30 woningen in Oostwijk worden nu regulier verhuurd. Deze huurders van Woonwaard krijgen eenmalig de mogelijkheid om hun huidige sociale huurwoning te kopen of een andere woning in de wijk die beschikbaar is voor verkoop.

Als de huidige huurders geen interesse hebben in koop, kunnen deze huurders gewoon in Oostwijk blijven wonen via hun huidige huurcontract. De woningen gaan pas in de reguliere verkoop als de huidige huurders besluiten de woning te verlaten.  

De overige woningen worden nu tijdelijk bewoond. Deze huidige tijdelijke bewoners kunnen hier blijven wonen, totdat de woning is verkocht.

De oude (reguliere) huurders van deze woningen, die hun woning enige tijd terug hebben verlaten vanwege de eerdere sloop-/nieuwbouwplannen, krijgen eenmalig de optie om hun oude huurwoning te kopen. Als zij geen interesse hebben, worden de woningen vanaf april gefaseerd in tweetallen in de verkoop gezet. Deze woningen worden via de reguliere weg verkocht, via Funda en een makelaar.

Een taxateur zal zoals gebruikelijk de marktwaarde van de woningen bepalen.

Monumentale status

Vier koolschuurwoningen in Oostwijk zijn onlangs op de lijst van gemeentelijke monumenten geplaatst door het college van B&W van Alkmaar. Ook ligt er een voorstel voor de raad tot bescherming van de wijk als beschermd gezicht. Het raadsbesluit hierover staat eind maart gepland.

Ongeacht dit besluit, gaan de woningen in de verkoop.