Let op: Paddentrek weer van start

REGIO – Het is altijd weer spannend wanneer het begint maar met deze zachte winter wordt de paddentrek al snel verwacht. Niet alleen padden trekken massaal naar sloten en vijvers om hun eitjes af te zetten, maar ook andere amfibieën zoals kikkers en salamanders gaan eropuit.   

Om op hun bestemming aan te komen, moeten zij een mogelijk gevaarlijke tocht afleggen. Gelukkig voor al die amfibieën staan er ieder jaar paddenwerkgroepen klaar om te helpen. 

Zij helpen de dieren aan een veilige overtocht, door ze op te vangen in emmers, permanente schermen na te lopen, delen af te zetten met gaas en handmatig dieren over te zetten. Zo worden jaarlijks zo’n 25.000 padden, kikkers en salamanders gered.  

Dit eervolle werk gebeurt allemaal vrijwillig én met de hand, dus nieuwe vrijwilligers zijn bij vele groepen van harte welkom en hard nodig! 

Zou jij ook graag de amfibieën in jouw buurt een handje helpen? Op www.landschapnoordholland.nl/padden staan de contactgegevens van de werkgroepen in de provincie Noord-Holland. 

Meer informatie over het fenomeen ‘de amfibieëntrek’ vind je op de landelijke website www.padden.nu.

Foto: Jelger Herder (aangeleverd)