Provincie bouwt verder aan 3D-betongeprinte fietsbruggen N243

Een test met een 3D-betongeprinte fietsbrug toont aan dat de brug sterk en veilig is. De brug moest getest worden omdat er eerder haarscheurtjes waren opgemerkt.

De provincie Noord-Holland liet eind december 2022 met een belasting van 30.000 kilogram de brug testen. Met deze test is in de praktijk gemeten en gecontroleerd of de doorbuiging van de brug overeenkomt met de eerder gemaakte theoretische berekeningen. De meetgegevens zijn nu verwerkt en beoordeeld. De brug heeft de test doorstaan. Dit betekent dat de 3D-betongeprinte fietsbrug geplaatst kan worden. 

Zomer 2023

Om de N243 voor fietsers veiliger te maken, komen fietsbruggen over de Beemsterringvaart, Vrouwensloot en Jispersloot langs de Schermerhornerweg (N243). Per brug bekijkt de provincie nu wat er nodig is om deze af te maken. En hoe de bouw kan plaatsvinden op de definitieve locaties. Er is een enorme kraan nodig voor het vervoer van de bruggen over de N243 vanaf de voorbouwlocatie (YouTube) aan de Noordervaart (N243). De insteek is nu dat de bruggen in de zomer van 2023 afgemaakt worden. 

Tijdelijke fietsbruggen

Op 5 december 2022 ging de N243 bij Schermerhorn weer open voor verkeer. Het groot onderhoud en aanpassingen die dit weggedeelte veiliger maken, waren toen klaar. De provincie plaatste tijdelijke fietsbruggen over de Beemsterringvaart, Vrouwensloot en Jispersloot, zodat het fietspad naast de weg ook open kon. De 3D-betongeprinte fietsbruggen vervangen uiteindelijk deze tijdelijke fietsbruggen.

Innovatie

De bruggen zijn gemaakt met een 3D-betonprinter (YouTube). In enkele 3D-betongeprinte onderdelen waren haarscheurtjes gekomen. Er is niet 1 duidelijk aanwijsbare oorzaak voor de scheurvorming gevonden tijdens eerder onderzoek. Maar bij een nieuwe manier van werken (innovatie) kan iets fout gaan. Hier leren we van en we nemen de lessen mee voor volgende projecten.

Onderdeel van project 

In opdracht van de provincie Noord-Holland werkt BAM Infra aan 3D-betongeprinte fietsbruggen. Dit is een onderdeel van het project N243 Herinrichting. Aannemer Boskalis doet de andere werkzaamheden voor het project.

Meer informatie

Weggebruikers en omwonenden met vragen over de werkzaamheden kunnen terecht bij het Servicepunt van de provincie via 0800 – 0200 600 (gratis) of per e-mail via infoN243@noord-holland.nl.

Lees meer over het project en de werkzaamheden op www.infoN243.nl

In december 2022 werden tijdens de test bakken op de brug met water gevuld tot het gewicht van 30.000 kilogram.