Toeristenbelasting Noord-Holland gestegen met 7,1%

Overnacht je in een Noord-Hollands hotel? Dan betaal je in 2023 bovenop de prijs van je accommodatie gemiddeld € 3,16 aan toeristenbelasting per persoon per nacht. Dit is 7,1% meer dan een jaar eerder, toen je nog € 2,95 betaalde. Gemeentelijk steeg het tarief het sterkst in Bloemendaal (+51,5%). Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting in Nederland.

Grootste stijging in Bloemendaal
In 30 van de 44 Noord-Hollandse gemeenten steeg in 2023 het tarief voor toeristenbelasting vergeleken met een jaar eerder, gemiddeld met 7,1%. Landelijk was de toename lager: 6,3%. 

Gemeente Bloemendaal voerde de grootste verandering door: toeristen betalen hier € 5,- per persoon per nacht, terwijl dit vorig jaar nog € 3,30 was. Ook in Schagen was er een flinke toename (+30,6%).

Forse verschillen tussen gemeenten
Gemeenten bepalen zelf of en hoeveel toeristenbelasting ze heffen. Lokaal zijn er daarom grote verschillen. Amsterdam staat bovenaan de lijst van duurste gemeenten in Noord-Holland. Met een toeristenbelasting van € 12,12 is de hoofdstad zelfs het duurst van heel Nederland. Andere gemeenten in de provincie met een hoog tarief zijn:

  1. Amsterdam (€ 12,12)
  2. Ouder-Amstel (€ 9,35)
  3. Landsmeer (€ 9,12)
  4. Haarlemmermeer (€ 7,88)
  5. Zaanstad (€ 7,26)

Dijk en Waard en Koggenland hanteren momenteel de laagste tarieven: € 1 per persoon per nacht. Heemstede, Hilversum en Laren zijn de enige gemeenten in de provincie waar vooralsnog geen toeristenbelasting wordt gevraagd.

Hoogste toeristenbelasting in Noord-Holland
Voor een nachtje in een hotel in Noord-Holland betalen toeristen gemiddeld € 3,16 per persoon per nacht aan toeristenbelasting. In Noord-Holland betaal je hiermee het meest van alle Nederlandse provincies. Landelijk ligt het gemiddelde tarief op € 2,16.  

Benieuwd naar de hoogte van de toeristenbelasting in jouw gemeente of die van je vakantiebestemming? Kijk dan op: https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting-2023