Centrum van Schoorl wordt grootschalig vernieuwd

Het centrum van het Noord-Hollandse dorp Schoorl staat aan de vooravond van een grootschalige vernieuwing. Er komen 150 nieuwe woningen, het aantal vierkante meters aan winkelruimte wordt teruggeschroefd en er ontstaat meer ruimte voor voetgangers en fietsers door de realisatie van een ‘mobiliteitshub’. Dat blijkt uit een stedenbouwkundige visie die Studio Vinke in samenwerking met Loos van Vliet heeft opgesteld.

Het duindorp Schoorl trekt veel bezoekers vanwege de nabijheid van zee, duinen en de populaire klimduin. Het centrum heeft te kampen met leegstand van detailhandel maar ook parkeerproblemen door de grote stroom bezoekers, met name in het weekend. Daarnaast is er behoefte aan een ruimtelijke upgrade van het centrum en zijn er verschillende initiatieven voor transformatie van panden en een herinrichting van de openbare ruimte.

Liefst 75% van het centrum gaat op de schop. De winkelvoorraad zal worden ingekrompen, terwijl de horeca diverser en hoogwaardiger moet. Er komen 150 nieuwe woningen, die voornamelijk bestemd zijn voor woningzoekenden uit Schoorl. Aan de noordzijde van het centrum wordt een compacte parkeervoorziening gerealiseerd, waar bewoners en een deel van de bezoekers hun auto kwijt kunnen. Ook worden er bij deze mobiliteitshub huurfietsen aangeboden.

Nieuwe pleinen
De vrijgekomen ruimte kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld nieuwe pleinen, routes voor fietsers en voetgangers en groen. Door een aantal extra wandelroutes te creëren, is een wandeling rondom het dorp straks mogelijk, meldt Studio Vinke.

De gemeenteraad van Bergen heeft eind januari positief besloten over de centrumvisie. De uitvoering van de plannen zal naar verwachting vanaf 2024 plaatvinden, laat Studio Vinke weten.