De eerste virtuele medewerker van PWN

REGIO – Hoe ziet werken in de toekomst eruit? PWN heeft al een klein voorproefje gedaan. Door bepaalde delen van processen te automatiseren, ontstond de eerste virtuele werknemer van PWN. 

De virtuele werknemer is niet het stereotype robot dat u in gedachte heeft. Het is namelijk niet meer dan een applicatie (programma) die de handelingen van een medewerker nabootst. Het grootste voordeel van zo’n medewerker is het onuitputtelijke karakter, hij kan namelijk 24/7 werken zonder lunchpauze. 

Om bepaalde delen van de processen automatisch te laten verlopen, wordt de technologie RPA (Robotic Process Automation) toegepast. RPA is een innovatieve ontwikkeling waarbij een ‘robot’ zelf kan inloggen in een systeem, muisklikken en toetsenbord activiteiten simuleert, en zo routinematig werk uit handen neemt van medewerkers. 

Medewerkers kunnen dus een deel van hun repeterende taken uitbesteden aan de robot en houden zo meer tijd over voor de complexere taken die zonder de robot langer blijven liggen.

Deze ontwikkeling brengt natuurlijk ook de nodige aanpassingen vanuit de organisatie met zich mee. Er is bijvoorbeeld iemand nodig die het werk van de robot in de gaten houdt en bijstuurt wanneer nodig. Een zogenaamde ‘robot’ manager vacature zou dus in de nabije toekomst realiteit kunnen worden. 

Op dit moment is een proef afgerond. De volgende stap is een pilot waarin de robot in de praktijk getest wordt. PWN werkt in dit project samen met Accenture en Fujitsu.

Foto: aangeleverd