Hogere waterschapsbelasting door toegenomen complexiteit

Hogere waterschapsbelasting door toegenomen complexiteit

Herstel na waterschade, meer werk aan KRW

De uitvoering van taken door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kosten structureel meer, en die kosten blijven stijgen. Ook als gevolg van grilliger weer door klimaatverandering met natte en droge extremen en ook door de uitbreiding en het complexer worden van de watertaken. Daarom is in het vorig jaar vastgestelde meerjarenperspectief een jaarlijkse stijging van belastingen voorzien. Deels om extra kosten te dekken, deels om de reserves aan te vullen. Voor het komend jaar geldt een gemiddelde verhoging van 8,7% voor inwoners en bedrijven in het beheergebied. Het Algemeen Bestuur van HHNK ging gisteren unaniem akkoord met de begroting van 347 miljoen euro voor 2025.

Vanwege de extreem hoge energieprijzen in 2022 en extra hoge (energie)kosten door het kleddernatte najaar van 2023 heeft HHNK de reserves aangesproken. Simon Ruiter, portefeuillehouder van HHNK: “Ons bestuur hecht grote waarde aan een robuuste financiële positie. en dus moeten de reserves worden aangevuld. Afgelopen jaren konden we plotselinge tekorten probleemloos aanvullen uit de reserves; die buffer brengen we daarom graag weer snel op orde.”

Schade wateroverlastHet hoge water eind 2023/begin 2024 heeft voor flinke schade gezorgd aan de oevers van het IJsselmeer en Markermeer. Die schade is al deels hersteld in 2024 maar vergt ook komende jaren meer dan regulier onderhoud. Daarvoor is geld gereserveerd in de begroting. Ook de geïntensiveerde bestrijding van invasieve exoten vergt extra budget. En het hoogheemraadschap nam enkele extra gemalen in gebruik, zoals het gemaal Monnickendam en gemaal De Waardse Dijk, wat in combinatie met de extreme neerslag, resulteerde in extra energieverbruik en kosten.

Kaderrichtlijn Water

In 2027 moet Nederland voldoen aan de kaderrichtlijn water (KRW) en uit onderzoek blijkt dat slechts een klein deel van de wateren in beheer van HHNK aan de eisen voldoen. Dit ondanks de inzet op het maatregelenpakket 2022 – 2027 waarbij de nadruk ligt op ecologisch doelenbereik. Daaraan wordt bijvoorbeeld gewerkt met de aanleg van natuurvriendelijke oevers en uitbreiding van mogelijkheden voor vismigratie. Conform het KRW impulsprogramma 2024 – 2027 wordt gewerkt aan het doelbereik chemische stoffen. Dat betreft het verwijderen van microverontreiniging uit het rioolwater maar ook aanvullende monitoring. Onder meer daartoe heeft HHNK een risicoanalyse op het gebied van vergunningen, toezicht en handhaving uitgevoerd.

Archief

error: Content is protected !!