Nieuws · 9 juli 2024

Belgisch bedrijf bouwt AI-instrument dat online haatspraak detecteert in alle officiële Europese talen

Belgisch bedrijf bouwt AI-instrument dat online haatspraak detecteert in alle officiële Europese talen

Textgain zet opnieuw een grote stap vooruit in de strijd tegen haat en desinformatie op internet. De AI-spin-off van de Universiteit Antwerpen won in juni een prestigieuze competitie voor Europese AI-ontwikkelaars. Het bouwt nu, van begin af aan, een gloednieuw AI-instrument dat online haatspraak detecteert in alle officiële Europese talen. 

Textgain bouwt de komende twaalf maanden aan CaLICO, het allereerste geavanceerde Large Language Model (LLM) wereldwijd dat haatspraak in alle officiële EU-talen herkent en verwerkt. Met dit gloednieuwe taalmodel, dat het bedrijf helemaal zelf ontwikkelt, wil Textgain op termijn de marktleider worden in meertalige haatspraakdetectie op basis van AI.

CEO Guy De Pauw: “Grote taalmodellen, zeker de commerciële, weigeren om toxische taal te verwerken. Daardoor is het zo goed als onmogelijk om ze in te zetten om bijvoorbeeld haatspraak te verwerken. Wij bouwen nu from scratch een eigen taalmodel dat dit soort content wél kan verwerken, maar niet zelf produceert. Dit is uniek op de wereld. Daarmee maken wij het verschil.”

Winnaar Europese AI-wedstrijd

Textgain kreeg onlangs een stevige boost als één van de vier laureaten van de Large AI Grand Challenge, een prestigieuze competitie voor Europese AI-ontwikkelaars waaraan 94 internationale bedrijven deelnamen. Het won niet alleen 250.000 euro, maar ook zo’n 2 miljoen uur ontwikkeltijd op een Europese ‘supercomputer’. Daardoor kan het zijn nieuwe AI-modellen versneld trainen.

COO Redouan el Hamouchi: “In deze gedigitaliseerde wereld is er een groeiende behoefte aan geavanceerde tools om content te modereren. Meertaligheid is daarbij essentieel. We zijn daarom blij dat we onze toepassing versneld kunnen trainen, zodat die om kan met diverse talen en culturen binnen de Europese Unie.”

error: Content is protected !!