Nieuws uit Alkmaar en de regio!
Nieuws uit Alkmaar en de regio!

Noord-Holland levert een van de sterkste elftallen van het decennium

Jaarlijks beoordelen de scouts van het populaire voetbalspel FIFA de kwaliteiten van professionele voetbalspelers. Op basis van historische FIFA-spelersbeoordelingen analyseerde FLYERALARM welke provincies het afgelopen decennium de beste voetballers voortbrachten en wat de beste teams zijn per provincie. Het sterkst mogelijke Noord-Hollandse provincie-elftal behaalt een score van 81.

De eigenaar van 2 voetbalclubs in Oostenrijk en Duitsland analyseerde ruim 5.300 digitale spelerskaarten van alle Nederlandse spelers over de afgelopen 10 jaar. Deze kaarten hebben een score op schaal van 99, gebaseerd op spelerskwaliteiten. Door de spelerskaarten uit de jaarlijkse edities van het voetbalspel tussen 2011 en 2021 te koppelen aan de geboortegegevens van alle spelers werden provincies beoordeeld én gerangschikt.

Noord- en Zuid Holland blinken uit met voetbaltalent
Door de spelers met de hoogste scores van de afgelopen tien jaar te analyseren, ontstond per provincie een team met topspelers. Deze 12 provincie-elftallen samen behaalde een gemiddelde score van 75.

De best scorende provincies liggen in de randstad. Na Zuid-Holland scoorden ook de teams uit Noord-Holland en Gelderland hoog met respectievelijke scores van 81 en 78, gevolgd door Utrecht (77). Ook Noord-Brabant scoort bovengemiddeld met een score van 76.

Drenthe (69) en Friesland (67) behaalden als enige provincies een gemiddelde spelersbeoordeling onder de 70. Friesland komt hiermee onderaan de lijst met een verschil van 16 punten ten opzichte van de best scorende provincie. Zeeland leverde niet voldoende spelers aan voor een elftal.

Wanneer wordt gekeken naar alle spelers – dus ook met lagere scores – zit er slechts 5 punten verschil tussen de best en slechtst-scorende provincie. Alle Noord-Hollandse spelers samen hebben een gemiddelde beoordeling van 69

Team van het decennium
Het topteam uit Noord-Holland heeft een gemiddelde spelersbeoordeling van 81 en speelt in een 4-3-3 formatie.

In dit elftal staat Maarten Stekelenburg (Haarlem) in het doel en bestaat de verdediging uit Daley Blind (80) uit Amsterdam, Jeffrey Gouweleeuw (Heemskerk), Joël Veltman (Velsen) en Gregory van der Wiel (Amsterdam).

Verder wordt het middenveld gevormd door Steven Bergwijn (Amsterdam), Quincy Promes (Amsterdam) en Rafael van der Vaart (Heemskerk). De voorhoede wordt bemand door Calvin Stengs (Amsterdam), Jeremain Lens (Amsterdam) en Donyell Malen (Hollands Kroon).

Het Noord-Hollandse team is het snelste, met een gemiddelde beoordeling van 71, met Quincy Promes en Donyell Malen (90) als echte toppers. Ook hebben spelers uit deze provincie het beste schot. Mede dankzij het goede schot van Rafael van der Vaart (84), komt de gemiddelde score uit op 63. De beste keeper, Maarten Stekelenburg, komt ook uit Noord-Holland met een score van 85. Meer informatie over de analyse en gegevens over alle provincies is te vinden op: https://www.flyeralarm.com/lp/nl_nl/content/fifa_provincies