Nieuws uit Alkmaar en de regio!
Nieuws uit Alkmaar en de regio!

Noord-Hollandse trouwkosten 4,6% toegenomen in 2 jaar tijd

De kosten voor een gemeentelijke trouwceremonie op maandag tot en met donderdag zijn in Noord-Holland in de afgelopen twee jaar met 4,6% toegenomen. Een “zaterdagceremonie” is 4,7% duurder. Vooral in de gemeenten Stede Broec en Uitgeest namen de kosten voor trouwen in een gemeentehuis flink toe. Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar trouwkosten in 2021.

Sterkste toename in Stede Broec
Met name de gemeente Stede Broec stuwt de gemiddelde toename omhoog. Daar verdubbelde het tarief voor een doordeweekse bruiloft in twee jaar tijd: van 159,45 euro in 2019 tot 331,45 euro in 2021. Ook in Uitgeest (+50,8%) en Hilversum (+49,6%) namen de tarieven voor een ceremonie op maandag tot en met vrijdag sterk toe. 

Jawoord het duurst in Heemstede
De duurste ceremonie van Noord-Holland is op zondag in Heemstede. Een bruidspaar betaalt dan 1.562 euro om elkaar het jawoord te geven in het gemeentehuis. Ook in Zandvoort (147,45 euro) en Diemen (1.188 euro) is het tarief hoog. Het minst betalen bruidsparen in Schagen, namelijk 269,50 euro voor een ceremonie op maandag tot en met donderdag. 

68% gemeenten onduidelijk over wijzigingskosten
Vanwege de coronamaatregelen kiezen bruidsparen er regelmatig voor om hun bruiloft uit te stellen. Toch geeft 68% van de Noord-Hollandse gemeentewebsites geen duidelijkheid over de kosten die zij rekenen voor het verplaatsen van de ceremonie. 

De vijftien gemeenten die wel informatie geven, rekenen met een vast tarief vanaf het moment dat de trouwdatum is vastgelegd. Dat vaste tarief bepaalt iedere gemeente zelf, waardoor de wijzigingskosten sterk variëren: van 24,15 euro in Bloemendaal tot 69,80 euro op Texel.