Nieuws uit je eigen regio!
Nieuws uit je eigen regio!

Noordwest locatie Alkmaar duurzaam verwarmd via warmtenet

De Alkmaarse hoofdlocatie van Noordwest Ziekenhuisgroep is aangesloten op het warmtenet van HVC. Eerder werden Huize Westerlicht en de Labotheek al aangesloten en de geplande nieuwbouw van Noordwest krijgt ook een aansluiting. De warmte is afkomstig van een lokale warmtebron: de bio-energiecentrale van HVC, 3,4 km verderop. De aansluitingen betekenen een enorme verduurzaming van de bedrijfsvoering van Noordwest.

Verduurzaming
Door de leidingen van het warmtenet stroomt duurzaam verwarmd water naar Noordwest. Daar wordt de warmte overgezet op de cv-installatie van het ziekenhuis, waarmee alle ruimtes in het ziekenhuis worden verwarmd. Er hoeft zodoende geen gas meer gebruikt te worden voor de verwarming in het ziekenhuis. Daarmee is Noordwest nog niet gasloos, maar het is een belangrijke stap. Ten opzichte van de huidige situatie levert de aansluiting op het warmtenet uiteindelijk ruim 80% CO2-reductie op. Patiënten, bezoekers en medewerkers van Noordwest merken niets van de overstap. Het ziekenhuis zal zoals altijd goed verwarmd zijn, maar met de aansluiting wel een flink stuk duurzamer.

Afronding werkzaamheden
In september 2019 sloten Noordwest en HVC de aansluitingsovereenkomst. Met enige vertraging door de coronapandemie kan het project om 3 locaties van Noordwest in Alkmaar aan te sluiten nu worden afgerond. Jurgen Sernee, lid raad van bestuur van Noordwest: “Het streven was om de nieuwe installatie gereed te hebben voor het invallen van de herfst. Dat is gelukt, met dank aan de technici van Noordwest, HVC, installateur Engie/Equans en leverancier Siemens. We kunnen nu gefaseerd de op gas gestookte installaties die het ziekenhuis momenteel van stroom en warmte voorzien, uitschakelen. Zo wordt de bedrijfsvoering van Noordwest steeds duurzamer en geven we invulling aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

“HVC is erg trots op deze aansluitingen en dat we Noordwest Ziekenhuisgroep warmte leveren uit de bio-energiecentrale. Noordwest is nu de grootste afnemer op het lokale warmtenet. Met de aansluiting dragen we bij aan het realiseren van landelijke doelstellingen op het gebied van duurzame energie”, aldus Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie bij HVC.

Zie voor meer informatie over het warmtenet ook: www.warmtenetalkmaar.nl