Nieuws uit Alkmaar en de regio!
Nieuws uit Alkmaar en de regio!

OM eist 6 en 7 jaar cel en forse geldboetes in MDMA-onderzoek

Het OM heeft in de rechtbank Oost-Brabant in een MDMA-onderzoek zes jaar gevangenisstraf geëist tegen een 50-jarige verdachte uit Rosmalen en zeven jaar tegen een 51-jarige verdachte uit Egmond aan Zee.

Het OM vordert van beide verdachten ook een geldboete van vijftigduizend euro. Ook is in beide zaken een ontnemingsvordering aangekondigd.

De twee worden ervan verdacht 87 kilogram MDMA-kristallen voorhanden te hebben gehad op 7 april 2020. Ook het plegen van voorbereidingshandelingen van MDMA-productie, die volgens de Opiumwet verboden zijn, is aan hen ten laste gelegd.

Het onderzoek 26Lakemary van de Landelijke Eenheid onder gezag van het Landelijk Parket (OM) is voortgekomen uit een ander onderzoek, 26Lakeport. Daarin zag de politie tijdens observatie op 7 april 2020 een overdracht van MDMA-kristallen tussen beide verdachten in Egmond aan Zee. Dat vormde de start van 26Lakemary. Na aanhouding van de twee verdachten die dag, zijn voor hen belastende EncroChat-berichten uit onderzoek 26Lemont beschikbaar gesteld aan het onderzoek 26Lakemary.

Meerdere onderzoeken
Ook bleek de verdachte uit Egmond aan Zee op te duiken in een andere zaak, 26Oakpark. Daarin heeft de rechtbank Overijssel op 29 maart 2021 vijf (andere) verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 tot 9 jaar voor hun betrokkenheid bij de grootschalige productie van MDMA. De man uit Egmond aan Zee kon – zo bleek later – in het onderzoek 26Oakpark ook als verdachte worden aangemerkt. Hij wordt voor deze feiten echter in het onderzoek 26Lakemary vervolgd.

Een aantal garageboxen in Akersloot en een loods in Heiloo die van belang zijn in 26Oakpark, zijn te linken aan de thans 51-jarige verdachte uit Egmond aan Zee. Daarin zijn tijdens een actiedag op 17 juni 2020 onder meer MDMA, aceton en werkbanken met resten MDMA aangetroffen. Die duiden erop dat de garageboxen en loods als productielocaties voor MDMA in gebruik waren.