Nieuws uit je eigen regio!
Nieuws uit je eigen regio!

OPA: Zorgen om veiligheid bij Zonkantflat

De fractie van de Onafhankelijke Partij Alkmaar maakt zich grote zorgen over de situatie bij de Zonkantflat. Bewoners daar ervaren veel overlast van één familie. OPA is de afgelopen dagen benaderd door diverse bewoners van de Zonkantflat, vooral vrouwen, die zich zeer geïntimideerd voelen door de Syrische vader van deze familie.

Zij melden dat deze bewoner mensen bespuugt, uitscheldt voor ‘varken’, seksueel intimideert, ook fysiek bedreigt en mishandelt en zorgt voor voor veel geluidsoverlast. Ook schijnt de ingang van de flat al een aantal keren ‘geblokkeerd’ te zijn door deze man, waardoor een aantal vrouwen niet naar binnen of naar buiten durft. Veel vrouwen durven ook de lift in het gebouw niet meer te gebruiken.

De Woningcorporatie heeft een geding bij de rechtbank aangespannen om deze huurder te kunnen uitzetten, maar de rechter heeft dat afgewezen. Overigens heeft Woonwaard deze familie eerder al vervangende woonruimte aangeboden, maar dat schijnt geweigerd te zijn.
Het komt niet vaak voor dat een woningbouwcorporatie over gaat tot zo’n stap naar de rechter. OPA denkt dat je daaraan de conclusie mag verbinden dat hier sprake is van een grote mate van overlast.

De uitspraak van de rechter is afgelopen maandag bekend geworden en sinds die dag nemen de spanningen bij de Zonkantflat gevaarlijke vormen aan. De overlastveroorzaker voelt zich -uiteraard- gesterkt door de rechterlijke uitspraak en schijnt daaraan, volgens een aantal bewoners, het recht aan te ontlenen nog een stap verder te kunnen gaan met het overlastgevende en intimiderende gedrag. Woensdagmiddag moest de politie er al aan te pas komen om enige rust terug te brengen.

De Onafhankelijke Partij Alkmaar vindt dat hier snel en adequaat ingegrepen moet worden, om verdere escalatie te voorkomen en de rust terug te brengen voor alle bewoners.

Wij zullen deze situatie daarom morgen tijdens de commissievergadering Sociaal in de rondvraag aan de orde stellen en aan de burgemeester vragen wat de gemeente kan doen.

Een van de mogelijkheden is het terugplaatsen van de burgemeesterscamera bij de ingang. En het mogelijk in overleg met Woonwaard plaatsen van camera’s in de gezamenlijke ruimtes.
Of samen met Woonwaard in beroep gaan tegen de rechterlijke uitspraak. Dit zullen wij aan de burgemeester vragen.

Anjo Van de Ven
OPA – Onafhankelijke Partij Alkmaar