Nieuws uit Alkmaar en de regio!
Nieuws uit Alkmaar en de regio!

Ophaalplekken voor stuifzand in Egmond aan Zee

Overleg met Hoogheemraadschap

Het Hoogheemraadschap heeft bij de ‘beruchte stuifplekken’ (bij de strandopgangen) natuurlijke schermen geplaatst, om zo het zand proberen tegen te houden. Ook hebben we regelmatig overleg met elkaar en blijven we dit ook doen. Want de aangroei van nieuwe duinen is nu eenmaal een proces van jaren, de natuur heeft hiervoor echt tijd nodig. 

Wind en ruimte

De wind lijkt steeds vaker uit het zuidwesten te waaien. Samen met fijner zand, is het de ideale combinatie om makkelijker én verder het dorp in te stuiven. Daarnaast zijn een paar jaar geleden de strandpaviljoens tien meter richting de zee verplaatst. Hiermee wil het Hoogheemraadschap (beheerder van de duinen) meer ruimte bieden voor de aangroei van nieuwe duinen. Die zijn noodzakelijk om ons te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Alleen heeft de aangroei van nieuwe duinen tijd nodig. En tot die tijd, heeft het zand de ruimte om te stuiven tussen de verplaatste paviljoens en de duinenrand. 

Contact voor andere oplossingen

Mochten de ophaalplekken in de praktijk toch niet te werken, kijken we graag samen met u naar een andere oplossing. Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@bergen-nh.nl met in de onderwerpregel ‘Stuifzand Egmond aan Zee’.