Nieuws uit Alkmaar en de regio!
Nieuws uit Alkmaar en de regio!

Per 3 augustus stopt Ziggo met analoge radio in delen van Noord-Holland

Ziggo wil voor het einde van dit jaar volledig zijn afgestapt van analoge radio, daarom zal per 8 augustus aanstaande in vrijwel heel Noord-Holland het analoge signaal worden uitgeschakeld radio enkel nog via digitaal te luisteren. Veel zenders die nu nog via analoog te beluisteren zijn, zijn niet digitaal te beluisteren.

Voor Noord-Holland gaat het om o.a. West-Friesland, Hollands Kroon, Schagen, Waterland, Beemster, Kennemerland, Haarlemmermeer, Velsen, Aalsmeer, Amstelveen en Den Helder. Volgens Ziggo heeft digitale radio een aantal voordelen ten opzichte van analoge radio. Zo is het aanbod groter dan bij analoge radio en is ook het geluid helderder. Met het stoppen van het doorgeven van analoge radio komt er bandbreedte vrij die Ziggo o.a. wil gaan inzetten voor sneller internet.

Controleren of u nog analoog luistert

Om te controleren of u na 8 augustus aanstaande wel of geen analoge radio kunt luisteren kunt u het stappenplan van Ziggo gebruiken: Check in 2 korte stappen of je analoog luistert . Via de mediabox kunt u uw radio aansluiten om digitaal naar de radio te luisteren..  Als je de mediabox aansluit op je stereo, versterker of soundbar kun je genieten van het beste geluid.

Je kunt met drie verschillende kabels je mediabox verbinden met je stereo:

  • optische kabel (officieel SPDIF-kabel; links op de afbeelding)
  • tulp-kabel (officieel RCA-kabel; op de afbeelding middenin)
  • HDMI-kabel (aan de rechterkant te zien)

b.: Bekijk de beschikbare aansluitingen op je versterker of soundbar. Een optische kabel gaat in de ingang links, de tulp-kabel gaat in de aansluiting midden op de afbeelding en de HDMI sluit je aan op de aansluiting die je rechts op de afbeelding ziet. Heeft je stereo, soundbar of versterker voor meerdere soorten kabels een aansluiting vrij? Gebruik dan een optische of HDMI kabel voor de beste geluidskwaliteit.

c.: Tip: Box en stereo niet dezelfde uitgang? Dan kun je hier verloopstekkers of omvormers voor kopen bij een (online) elektronica winkel.