Nieuws uit Alkmaar en de regio!
Nieuws uit Alkmaar en de regio!

Portemonnee verloren? In Noord-Holland brengen inwoners deze het vaakst terug

In Noord-Holland wordt van alle provincies het vaakst een verloren portemonnee als gevonden opgegeven. In die provincie is de kans om je verloren portemonnee terug te vinden het grootst met 14,4 online aangemelde portemonnees per 100.000 inwoners. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl naar online registraties van gevonden portemonnees in Nederland.

Noord-Holland koploper

Het kan iedereen overkomen: zijn of haar portemonnee kwijt raken. Hoe groot de kans is dat je deze weer terug krijgt, lijkt echter af te hangen van waar je woont.De kans om je verloren portemonnee terug te vinden is het hoogst in Noord-Holland, met 14,4 online aangemelde portemonnees per 100.000 inwoners.

In Friesland (2 portemonnees per 100.000 inwoners), Overijssel en Zeeland (beide 5 portemonnees per 100.000 inwoners) worden daarentegen relatief weinig portemonnees online aangemeld door vinders. 

Amsterdam is de eerlijkste stad

Om te bepalen in welke mate inwoners portemonnees als gevonden aanmelden, is voor grote steden een index ontwikkeld met een score van 1 tot 10. Met 29 gevonden portemonnees per 100.000 inwoners behaalt de hoofdstad een uitstekende 8 in deze index, het hoogste indexcijfer binnen Noord-Holland. 

In deze index behaalden steden als Haarlem en Alkmaar met een 3 een score die onder het landelijk gemiddelde (3,7) valt. Zaanstad behaalt met een 2 een teleurstellend cijfer en is daarmee de laagst scorende stad van Noord-Holland. Hier werden tijdens dezelfde meetperiode namelijk slechts 3 portemonnees aangemeld. 

1.190 portemonnees uit 2020 nog zonder eigenaar

Een deel van de duizenden teruggebrachte portemonnees werd niet opgehaald door hun eigenaar. Zo zijn meer dan tweehonderd portemonnees, die vorig jaar werden verloren in Amsterdam nog niet opgeëist.

Momenteel zijn meer dan 250 gemeenten actief op online platformen voor verloren en gevonden voorwerpen. In 74% van de gemeenten zijn het afgelopen jaar één of meer portemonnees niet opgeëist. In 12% van deze gemeenten liggen er zelfs nog 10 of meer portemonnees te wachten op hun rechtmatige eigenaar.

Het volledige onderzoek met een overzicht van niet opgeëiste portemonnees is te vinden op https://www.beslist.nl/info/eerlijkheidsonderzoek.html