Nieuws uit Alkmaar, regio & Noord-Holland

Aandeel gescheiden inwoners in Noord-Holland toegenomen tot 8,3%

In Noord-Holland is het aantal gescheiden inwoners dit jaar toegenomen tot 8,3% (was 7,9% in 2010). Zandvoort spant de kroon: met een percentage van 11,8% heeft de gemeente het hoogste percentage gescheiden inwoners. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het kader van de Dag van de Scheiding bracht Independer scheidingscijfers in kaart en vergeleek deze met met tien jaar geleden.

Grote provinciale verschillen

Het aandeel gescheiden inwoners ligt landelijk op 7,8%. Wel zijn er verschillen per provincie te ontdekken. Zo zijn Noord-Hollanders met een scheidingspercentage van 8,3% bovengemiddeld vaak gescheiden. Limburg heeft het grootste aandeel gescheiden inwoners met een percentage van 8,7%. Overijssel kent juist het kleinste aandeel gescheiden inwoners (6,7%).

Aandeel gescheiden inwoners stijgt bijna overal in Noord-Holland 

Opvallend genoeg nam het aantal gescheiden inwoners de afgelopen tien jaar in bijna alle Noord-Hollandse gemeenten toe. De gemiddelde stijging komt hier neer op 0,4%. Wel zijn er gemeentelijke verschillen binnen de provincie. De grootste stijging is te zien op Texel (+2%), gevolgd door Heemskerk (+1,7%) en Langedijk (+1,6%). Een daling vond de afgelopen tien jaar juist plaats in Diemen (-1,1%), Amsterdam (-1,1%) en Amstelveen (-0,3%).

Opvallende gemeenten binnen Noord-Holland

Binnen Noord-Holland wonen – relatief gezien – de meeste gescheiden mensen in Zandvoort. In de gemeente is namelijk 11,8% van de inwoners gescheiden. Ook in Den Helder (10,6%) en Alkmaar (9,6%) is het percentage gescheiden inwoners relatief hoog. Van alle Noord-Hollandse gemeenten is het percentage daarentegen het laagst in Opmeer: hier is ‘slechts’ 5,6% van de inwoners gescheiden.

Voor meer informatie over jouw gemeente bekijk het overzicht bij Independer.

Grote gevolgen echtscheiding op autoverzekering

Bij een scheiding komt er veel op mensen af; emotioneel maar ook financieel. De autoverzekering staat waarschijnlijk niet bovenaan de meeste financiële to-do-lijsten. En dat terwijl er toch vele honderden euro’s mee gepaard kunnen gaan. Als mensen in hun relatie de auto samen delen, gaat de opgebouwde premiekorting – op basis van schadevrije jaren – naar de partner op wiens naam de polis staat

“Een nieuwe verzekering niet klakkeloos bij je vorige verzekeraar afsluiten”

Samson: “Wij merken dat we vooral vrouwen aan de telefoon krijgen die verbijsterd zijn als zij na de scheiding een autoverzekering op eigen naam afsluiten, en dan een torenhoge premie gepresenteerd krijgen”. Samson raadt mensen in deze situatie aan om niet klakkeloos een nieuwe verzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar waar de gezamenlijke auto misschien al jaren was verzekerd. Omdat de premieverschillen flink uiteenlopen – ook als je opnieuw moet beginnen – is het verstandig om eerst te kijken bij welke verzekeraar je de beste deal krijgt. Je ziet dat dezelfde verzekeraar in sommige situaties een zeer aantrekkelijke premie biedt terwijl hij in een andere situatie juist een van de duurste is.”

Voorbeeld: Bij WA premieverschil tot ruim 600 euro per jaar

Een Amsterdams stel (m/v en beiden uit 1975) deelt een Volkswagen Polo uit 2012. De auto staat op naam van de man. Op de verzekering zijn 15 schadevrije jaren opgebouwd. Hun maandpremie voor de WA-verzekering is 17 euro. Na een scheiding zou de vrouw voor de verzekering van dezelfde auto een premie tussen 51 en 69 euro (op basis van de top 5 uit de vergelijking van Independer) betalen. Een verschil van tussen 34 en 52 euro per maand, dat is tussen 408 euro en 624 euro op jaarbasis). Buiten de top 5 laten andere verzekeraars nog hogere premies zien. De nummer 10 in de lijst rekent al 77 euro maandpremie.