Nieuws uit Alkmaar en de regio!
Nieuws uit Alkmaar en de regio!

Ruim kwart Nederlandse cybercrimeslachtoffers valt in Noord-Holland

Noord-Hollanders lopen veel risico op internetcriminaliteit. In de eerste vier maanden van dit jaar werden in de provincie 1.394 cybercrimeincidenten gemeld, zoals phishing of whatsapp-fraude. Dit komt neer op ruim een kwart van alle cybercrimemeldingen die van januari tot en met april plaatsvonden in Nederland. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de meest recente politiecijfers op het gebied van cybercrime.

Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder nam het aantal meldingen van digitale misdrijven in Noord-Holland toe met 55,1%. Ten opzichte van 2019 is het aantal meldingen zelfs verdrievoudigd. 

Slachtoffers in iedere Noord-Hollandse gemeente
In iedere Noord-Hollandse gemeente vielen slachtoffers van internetcriminaliteit. Eén op de drie Noord-Hollandse cybercrimeslachtoffers woont in Amsterdam (459 meldingen). Vanuit de gemeente Haarlemmermeer kwamen daarna met 100 incidenten de meeste meldingen. 

Vergeleken met vorig jaar was er in elf Noord-Hollandse gemeenten minstens een verdubbeling van de internetcriminaliteitscijfers. Zo schoot het aantal cybercrimes in Uitgeest omhoog van 1 naar 9 meldingen. In Heerhugowaard was een stijging van 19 naar 46 incidenten.

Landelijke toename van 78,1%
In heel Nederland werden in de eerste vier maanden van dit jaar 5.043 meldingen gedaan van cybercrime. Dit zijn 78,1% meer incidenten dan tijdens dezelfde periode in 2020. Ten opzichte van 2019 is zelfs een verviervoudiging te zien. 

Cybercriminaliteit verspreidt zich verder over Nederland
Cybercriminaliteit verspreidt zich steeds verder door Nederland. Waar twee jaar geleden in de eerste vier maanden nog in 109 gemeenten geen meldingen waren van internetcriminaliteit, is dit beeld in 2021 geheel anders. Dit jaar zijn er nog slechts negen gemeenten zonder meldingen van digitale misdrijven.