Nieuws uit Alkmaar en de regio!
Nieuws uit Alkmaar en de regio!

Verdachte Alkmaarder aangehouden voor poging bankhelpdesfraude aangehouden

Den Haag – De politie hield donderdagavond 15 april een 19-jarige man uit Alkmaar aan op verdenking van poging oplichting bij een woning aan de Saffierhorst. De politie kwam de verdachte op het spoor nadat de bewoner contact had opgenomen omdat hij was gebeld door een zogenaamde medewerker van een bank die aangaf dat zijn pinpas zou worden opgehaald.

Transportboeien op politieauto
De medewerker vertelde dat er vanuit het buitenland werd geprobeerd een transactie te doen op zijn rekening. Er werden vervolgens vragen gesteld over zijn saldo en eventuele andere rekeningen. De bewoner vertrouwde het niet, belde zijn bank om het verhaal te checken en schakelde de politie in.

Aanhouding koerier
Een rechercheur is na de melding naar de bewoner gegaan en heeft de persoon die de pinpas zou ophalen opgewacht in de woning. De verdachte belde aan en stelde zich voor als koerier. De bewoner gaf aan dat hij de pinpas ging halen, maar in plaats daarvan liep de rechercheur naar de voordeur en hield de 19-jarige man aan voor poging oplichting. Doordat de bewoner het verhaal van de zogenaamde medewerker niet vertrouwde kon er snel een verdachte worden aangehouden.

Waarschuwing
Bankhelpdeskfraude is een vorm van oplichting die veel slachtoffers maakt. Alleen al afgelopen jaar is er voor meer dan 9 miljoen euro buitgemaakt. De slachtoffers zijn veelal mensen van boven de 50 jaar. De politie waarschuwt voor deze vorm van oplichting: ‘Trap niet in de stroom aan persoonlijke informatie, kennis of details’. De belangrijkste boodschap is: een bank zal nooit per mail of telefonisch vragen naar inloggegevens, uw saldo of om geld over te maken. ‘Belt iemand op met zo’n verzoek? Hang direct op, bel zelf uw bank en wacht tot u iemand aan de lijn krijgt. Dan kunt u zelf controleren of datgene wat u is verteld wel klopt.’

De politie werkt samen met onder andere banken en de telecomsector om deze vorm van oplichting aan te pakken. Op politie.nl/bankhelpdeskfraude vindt u meer informatie.