Nieuws uit Alkmaar en de regio!
Nieuws uit Alkmaar en de regio!

Welkom, bloeiende paardenbloemen!

Jullie zijn nog niet in hele grote getale aanwezig, maar dankjewel, dankjewel aan degenen die hun gele kopjes al fier omhoog richten, want jullie zijn voedzame voorjaarse mineralenbommetjes voor ons en voor insecten & andere dieren!

Culinair:
Alle plantendelen zijn eetbaar en er bestaan veel lekkere receptjes.

– Maak eens een stamppot van paardenbloemblaadjes. Of meng blaadjes in de sla of doorheen mijn wokgerecht. Vind je de blaadjes te bitter smaken, dan kun je ze bleken: de in het voorjaar opschietende blaadjes bescherm je tegen het licht door er bijvoorbeeld een omgekeerde bloempot over te zetten. Deze zachtere blaadjes krijgen de naam molsla. Dat schijnt een overblijfsel uit vroeger tijden te zijn: het verhaal gaat dat er vroeger in molshopen naar deze gebleekte blaadjes gezocht werd.

”De nog gesloten bloemetjes kun je op azijn zetten: look, pepertje en kruiden toevoegen en je kappertjes zijn in de maak”.

– frisdrank van paardenbloemsiroop. Wil je frisdrank zelf maken, dan kook je gele paardenbloemhoofdjes (verwijder best alle groen, anders krijg je een bitterdere smaak; wil je de frisdrank een extra frisse smaak geven, dan kun je wat citroenschijfjes aan het water toevoegen), je laat de ‘thee’ nu enkele uren trekken, zeeft de bloemetjes er vervolgens uit en kookt de thee met suiker in tot siroop. Een scheutje siroop in je glas, aanlengen met water en je zelfgemaakte paardenbloemfrisdrank is klaar.

Wortels van paardenbloemen kun je verzamelen, wassen, malen en roosteren tot vervangkoffie”.

-En… je kunt de wortel vers eten. Rasp eens een wortel in salade, de smaak is pittig. In de herfst geoogste wortels smaken zoeter dan in het voorjaar geoogste. Dat komt, omdat de wortel in de herfst meer inuline bevat. Inuline is een koolhydraat dat niet door onze dunne darm kan afgebroken worden, maar in de plaats daarvan in onze dikke darm als voedsel dient voor onze goede darmbacteriën. Onze goede darmbacteriën vermenigvuldigen zich erdoor: inuline is m.a.w. een prebioticum.

Medicinaal:
Van paardenbloem worden zowel wortel als blad medicinaal gebruikt:

-Het blad werkt urine(zuur)drijvend. Het voordeel van paardenbloemblad ten opzichte van reguliere plaspillen is dat paardenbloemblad rijk is aan kalium. Waar je bij gewone plaspillen het risico loopt te veel kalium mee uit te scheiden, vul je dit verlies, wanneer je paardenbloemblad als ‘plaspil’ gebruikt, onmiddellijk aan.

-De wortel bevat o.a. veel bitterstoffen: zij stimuleren de spijsvertering en in het bijzonder de leverwerking en galaanmaak en -afscheiding. Paardenbloemwortel wordt daarom o.a. preventief tegen galstenen ingezet.

Je kunt tinctuur of thee maken. Wil je werkzame thee hebben, dan moet je de wortelstukjes koken, niet slechts overgieten met kokend water.(Je kunt ervan uitgaan dat dit voor elk kruid geldt: hoe harder de plantendelen, hoe belangrijker dat je de plantendelen meekookt in plaats van dat je ze enkel met kokend water overgiet.)

Verzorging:

-Een aftreksel van de bloemen kan als huidlotion gebruikt worden. Er wordt zelfs gezegd dat deze lotion sproetjes zou helpen verbleken.-Het witte melksap heeft een gelijkaardige, maar iets mildere werking als het melksap van stinkende gouwe: het doet wratjes verdwijnen.

Wist je dat paardenbloemen liefst op zonnige plekjes op een ietwat vochtige bodem groeien? Zie jij ze al verschijnen?