Collecteweek Hersenstichting maandag 27 januari tot en met zaterdag 1 februari

Collecteweek Hersenstichting maandag 27 januari tot en met zaterdag 1 februari

De Hersenstichting houdt de jaarlijkse collecteweek ditmaal van 27 januari tot en met 1 februari. De week staat in het teken van bewustwording en fondsenwerving voor hersenaandoeningen, met een bijzondere focus op het verhaal van Renate Theune (51) uit Purmerend.

Tijdens een ontspannen vakantie in Oostenrijk sloeg het noodlot toe voor Theune. Ze werd onverwacht getroffen door een herseninfarct, wat het begin markeerde van een leven dat nooit meer hetzelfde zou zijn. Nu, 5,5 jaar later, deelt ze haar verhaal om anderen te helpen en aandacht te vragen voor de onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening. ‘Het gebeurde tijdens de après-ski. Ineens werd alles zwart aan één kant van mijn zicht, en ik kon mijn rechterkant moeilijk bewegen. Ik raakte in paniek, maar dacht dat slapen zou helpen. De volgende ochtend ging ik alsnog naar de dokter, die me direct doorstuurde naar het ziekenhuis. Daar bleek dat ik een infarct had gehad, waarschijnlijk veroorzaakt door een aangeboren hartafwijking waar ik niets van wist.’ 

Balans vinden

De gevolgen van het infarct openbaren zich pas na verloop van tijd. ‘In het begin stond ik in de overlevingsmodus,’ vertelt Theune. ‘Mijn vader overleed kort erna. Alles kwam tegelijk op me af. Pas maanden later werd ik uitgeput op non-actief gezet door mijn werkgever. Ik kon niet meer uit mijn woorden komen en kreeg last van ondraaglijke schedelpijn, wat mijn dagen beheerste.’ Haar leven draait nu om het vinden van een balans tussen activiteit en rust. ‘Mijn energieniveau is laag. Uit eten, concerten, verjaardagen – ik mis het enorm. Heel af en toe probeer ik het nog, maar ik weet dat ik daarna moet bijtanken. Alles draait om plannen en vooruitdenken. Zelfs een weekend weg betekent keuzes maken: één activiteit per dag, en de rest van de tijd rust nemen.’

Oproep

De Hersenstichting roept iedereen op om tijdens de collecteweek gul te geven. De opbrengst wordt gebruikt voor onderzoek naar hersenaandoeningen, zoals herseninfarcten, en voor het ontwikkelen van innovatieve behandelingen en technologieën die de levenskwaliteit van patiënten kunnen verbeteren. Zo’n 18.000 collectanten gaan langs de deuren om donaties op te halen. Daarnaast kan men ook zelf een online collectebus aanmaken. Deel deze online bus via WhatsApp of socialmediakanalen.  

Campagne

De collecteweek maakt deel uit van de campagne Denk je eens in, waarmee de Hersenstichting aandacht vraagt voor het belang van onderzoek naar betere behandeling en vroegopsporing van hersenaandoeningen. Door middel van deze campagne hoopt de stichting meer bewustzijn te creëren en fondsen te werven voor cruciaal onderzoek.

Archief

error: Content is protected !!